Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Uživaj sezonsko sadje in zelenjavo

29.7.2010
Natisni

 

                                                

 

 

Zakaj sta ekološko pridelana sadje in zelenjava toliko bolj zdrava?

 

Sadje in zelenjava, pridelana na konvencionalen način, to pomeni z uporabo lahko topnih mineralnih gnojil in kemičnosintetičnih sredstev za varstvo rastlin (pesticidi), sta siromašna z bistvenimi hranilnimi snovmi, kot so na primer rudnine. Intenzivno gojenje poteka predvsem v smeri čim večjega pridelka, ne pa tudi v smeri čim večje vsebnosti hranil. Ob tem siromaši tla, rastline pa so siromašne z makro in mikroelementi ter ostalimi bistvenimi sestavinami. Na tak način pridelana sadje in zelenjava lahko vsebuje tudi nitrate in ostanke pesticidov. Nitrati se v telesu vežejo z amini in tvorijo kancerogene nitrozamine.

 

Pesticidi lahko povzročajo razne bolezni in deformacije, med drugim razvojne motnje pri novorojenčkih, okvare ob rojstvu, okvare živčnega sistema, hormonske motnje, raka, negativne posledice na reprodukcijo in še marsikaj. Posledice se lahko razkrijejo šele čez leta, seveda pa so odvisne od strupenosti pesticida in zaužite količine ter pogostosti in trajanja izpostavljenosti. Poleg tega za sadje in zelenjavo, pridelano v nerazvitih deželah, ne vemo, katera sredstva za zaščito rastlin so bila uporabljena, saj le-te še zmeraj proizvajajo in uporabljajo nekatere pesticide, ki so jih razvite države že zdavnaj prepovedale (npr. insekticid lindan).

 

Rastline, gojene na onesnaženih območjih in v bližini cest, vsebuje težke kovine.

 

Gojenje rastlin v ogrevanih rastlinjakih je večinoma prav tako konvencionalno, zelo intenzivno in specializirano. Zaradi velike porabe sredstev za varstvo rastlin, mineralnih gnojil in visokih energetskih vnosov, onesnažuje okolje.

 

Sadje in plodovke iz daljnih krajev so obrane prezgodaj, nedozorele, saj bi se drugače pokvarile, preden bi prišle na prodajne police in do končnega porabnika.

 

Sadje in zelenjava sta lahko skladiščena po več mesecev. S tem se izgubljata svežina in količina vitaminov (npr. solata hranjena pri 20ºC že po enem dnevu izgubi 34 odstotkov vitamina C, po dveh dnevih pa 41 odstotkov). Pri prevozu in skladiščenju pa se uporabljajo tudi kemične snovi za zaviranje zorenja, podaljševanje trajnosti, ohranjanje barve. Prevozi z ladjami in letali povzročajo visoke izpuste ogljikovega dioksida in zelo obremenjujejo ozračje.

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke