Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Zakaj so ribe zdrave?

8.11.2010
Natisni

      

Nekaj vprašanj, dejstev in odgovorov o ribah

Riba je večstransko koristna za naš organizem.

Ne vsebuje samo večkrat nenasičene maščobe – ki so dragoceni zavezniki pri preventivi za kardiovaskularne bolezni, borbo proti stresu in izboljšanje koncentracije – temveč predstavlja tudi bogat izvor mineralnih snovi.

Vsebujejo tudi veliko beljakovin in vse aminokisline, ki jih naše telo ni sposobno tvoriti samo, vsebujejo pa tudi veliko mineralov, ki so pomembni za naše telo.

Morske ribe so predvsem bogate z jodom, kalijem, natrijem in bakrom, medtem ko imajo sladkovodne nekaj manj

natrija in joda.

Vse ribe pa vsebujejo vitamine B1, B2, B6 i B12, ki nadzorujejo pravilno delovanje živčnega sistema.

Ribe so prav tako bogate s kalcijem, ki je v glavnem koncetriran v luskah.

 

 

Ali drži, da so vse ribe nemastne?

Ribe delimo na podskupine glede na vsebnost maščob:

Nemastne ribe imajo manj kot 2% lipidov in v to skuopino sodita naprimer oslič in morski list.

Manj mastne, z 2-5% lipidov so inčuni, zobatec, sardele, postrvi.

Polmastne, s 5-10% lipidov so naprimer tune in sabljarke.

Mastne ribe, z več kot 10% lipidov pa so losos, skuša, jegulja.

 

 

Ali se je treba izogibati mastnim ribam?

Ne, ker so bogate z omega-3 maščobnimi kislinami, ki so pomemben faktor pri delovanju telesnih funkcij. Nedavno so ameriške raziskave pokazale, da redno uživanje rib lahko celo za polovico zmanjša možnost srčnega infarkta.

Znanstveniki tudi zatrjujejo, da obstaja povezava med omega 3-maščobnimi kislinami in depresijo: maščobe v ribi namreč pomagajo možganom bolje izkoristiti serotonin, to je hormon, ki pozitivno vpliva na razpoloženje.

 

 

Ali je sveža riba boljša od zamrznjene?

Ne, saj se na dobro opremljenih ribiških ladjah postopek za zamrzovanje prične takoj po ulovu. Ribo očistijo, operejo in skladiščijo v zamrzovalnih skrinjah. Zato z nutricističnega aspekta zamrznjena riba vsebuje iste prehrambene vrednosti kot sveža, le morda tako okusna ni.

Po nakupu zamrznjenih rib moramo poskrbeti za t. i. nepretrgano hladno verigo, kar pomeni, da jih od mesta nakupa do doma čim prej prinesemo v hladilni vreči ali torbi, doma pa sveže ribe hranimo v hladilniku pri temperaturi nižji od 2o stopinj Celzija največ dva dni; lahko jih tudi takoj zamrznemo.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke