Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

ZELJE - naš prijatelj v sezoni prehladov

29.11.2010
Natisni

 Sveže in kislo zelje

                                                  

   kislo zelje

 

 

 

Kaj vemo o zelju?

 

Sveže zelje je bogato z vitamini B in C, v zunanjih listih pa sta tudi vitamin E in folna kislina, ki zmanjšujeta negativne učinke stresnega življenja. Zelje ima tudi veliko mineralnih snovi, kot so kalij, kalcij, fosfor, natrij, železo in magnezij. Prav zaradi ugodnega razmerja med kalijem in natrijem ga uvrščamo med varovalna živila. Njegovi sveži listi vsebujejo veliko ogljikovih hidratov v obliki sladkorjev, škroba, pektina, veliko vlaknin ter nekaj visokovrednih beljakovin. Ker vsebuje veliko vode in vlaknin, nam hitro napolni želodec in ustvari občutek sitosti.

 

Kaj pa kislo zelje?

 

Kislo zelje pripravimo z naravnim kisanjem, pri katerem za konzerviranje poskrbi mlečna kislina, ki jo tvorijo bakterije mlečnega kisanja. Te se razvijejo iz soka, ki se pod pritiskom iztisne iz zelja in skupaj s soljo predstavlja ugodne življenjske razmere za mlečnokislinske bakterije, ki sladkor in druge snovi pretvarjajo v mlečne kisline.

Znano je, da belo zelje s fermentacijo ali prevretjem v kislo zelje ne izgubi nobene dragocene biosnovi oziroma se nekatere zdravilne sestavine razvijejo šele v procesu vretja (fermentacije). Prav zaradi tega je kislo zelje tako zelo cenjeno kot dobavitelj nekaterih pomembnih biosnovi.

 

Kislo zelje naj bo sestani del vašega jedilnika, še posebej v sezoni prehladov, saj vsebuje številne zdravju prijazne snovi. Sveže kislo zelje je dober vir vitamin C. Tako 10 dag svežega kislega zelja zagotavlja skoraj polovico dnevnih potreb po vitaminu C.

 

Pa dober tek!

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke