Probiotiki

 

Probiotiki - pogosta vprašanja

 

Ali jogurt vsebuje dovolj probiotikov?

Jogurt lahko vsebuje acidofilus, vendar vrste bakterij, ki se uporabljajo za gojenje jogurta, pogosto niso isti sevi bakterij, za katere je dokazano, da imajo probiotične učinke na zdravje. Raziskave so pokazale, da je v jogurtih pogosto zelo malo bakterij, zato morda ne vplivajo na vaše črevesne bakterije. Večina široko dostopnih probiotičnih jogurtov in napitkov bo predstavljala izziv za tiste, ki so preobčutljivi na mleko ali laktozo, prav tako mnogi vsebujejo aditive, vključno s sladkorji, umetnimi sladili, aromami ali konzervansi.

 

Kdaj jemati probiotike?

Probiotike jemljite, ko vam ustreza. Dobri probiotiki so odporni proti prebavnim kislinam in lahko dosežejo črevesje ter učinkujejo, zato ni posebnega časa za njihovo jemanje. Najboljši čas je primeren in si ga boste zapomnili, na primer vsak dan ob zajtrku.

 

Ali lahko probiotike jemljem vsak dan?

Da, probiotik lahko jemljete vsak dan. Pravzaprav je na splošno priporočljivo, da probiotike jemljete redno, da bi dosegli najboljše učinke.

 

Ali so probiotiki varni za otroke?

Probiotiki so varni za otroke. Probiotiki se lahko varno uporabljajo pri otrocih. Najbolje je uporabljati probiotik za otroke in upoštevati navodila za odmerjanje za različne starostne skupine.

 

Ali lahko jemljem probiotik z antibiotiki?

Probiotik lahko jemljete z antibiotiki. Da, številne študije kažejo, da se probiotiki lahko uporabljajo skupaj z antibiotiki in lahko pomagajo preprečiti negativni učinek teh zdravil na vaše dobre črevesne bakterije. Na probiotik Saccharomyces boulardii antibiotiki ne vplivajo in je zato dobra izbira.

 

Kaj lahko pričakujem, ko jemljem probiotik?

Delovanje probiotikov lahko traja nekaj časa, zato priporočamo, da izdelek vsakodnevno preizkušate vsaj štiri tedne, da ugotovite, ali vam ustreza. Včasih ljudje v prvih dneh opazijo manjše spremembe v črevesnih navadah, ki pa običajno popustijo, ko vaš prebavni sistem najde ravnovesje. Probiotike lahko jemljete neomejeno dolgo.

 

Ali lahko probiotike jemljemo med nosečnostjo?

Probiotike lahko varno jemljete med nosečnostjo, nekatere študije pa kažejo, da lahko koristijo materi in otroku.

 

Ali probiotiki vplivajo na zdravila?

Med probiotiki in običajnimi zdravili ni interakcij. Če jemljete zdravila za zaviranje imunskega sistema, se pred uporabo probiotikov posvetujte s svojim zdravnikom.

 

Preberite tudi naslednje članke o probiotikih: 

 

Kaj so probiotiki? 

Kateri probiotik izbrati? 

Kako jemati probiotike?

Probiotiki za otroke 

Kaj se zgodi, ko prenehamo jemati probiotike?

Zdrava prebava

Mikrobiom 

 

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se