Angleški božični puding
Sestavine:
- 1 in 1/4 skodelice večnamenske moke
- 1 čajna žlička naribane pomarančne lupine
- 1 čajna žlička mletega cimeta
- 3/4 čajne žličke vinskega kamna
- 1/2 čajne žličke mletega ingverja
- 1/8 čajne žličke mletih nageljnovih žbic
- 1/2 skodelice surovega rjavega trsnega sladkorja
- 1/4 skodelice masla ali margarine (pri sobni temperaturi)
- 4 veliki beljaki
- 1/2 skodelice jabolčnega soka
- 3/4 skodelice rozin
- 1/2 skodelice nastrganega korenčka
- 1/3 skodelice kandiranih češenj, ribeza ali rozin
- 1/3 skodelice kandiranega ananasa ali nekaj manj ingverja
- 1/3 skodelice pekan orehov
Priprava:
- Rahlo namasti za 1,5 litra veliko posodo. V drugi posodi zmešaj moko, pomarančno lupino, cimet, vinski kamen, ingver in klinčke.
- V veliki posodi z električnim mešalnikom zmešaj sladkor in maslo, dokler nista svetla in puhasta. Dodaj beljake in ponovno dobro premešaj. Z leseno žlico vmešaj tretjino mešanice moke, nato pa še polovico jabolčnega soka. Šele nato vmešaj drugo polovico moke. Vmešaj rozine, korenje, češnje, ananas in pekan orehe.
- Maso enakomerno porazdeli po posodi za pečenje ter pokrij s folijo.
- Posodo vstavi v višjo posodo in v to višjo nalij vodo do polovice. Kuhaj pokrito na ognju dve do dve uri in pol. Preveri z zobotrebcem, če je kuhano.
- Puding v posodi pusti stati 10 minut. Pomagaj si z ozko kovinsko lopatico, da puding ločiš od posode, nato puding obrni na servirni krožnik.
- Postrežeš lahko z vaniljevim sladoledom.
Nekateri puding na koncu prelijejo z brandijem in ga pred serviranjem prižgejo.
Uživajte v bogatem okusu angleškega božičnega pudinga!
