Azuki fižol v enem loncu z bučo maslenko
Sestavine:
- 150 g suhega azuki fižola (ali 400 g kuhanega)
- 2 žlici oljčnega olja
- 1 čajna žlička cele kumine
- 1 čajna žlička celega koriandra
- 1 čili paprika, drobno nasekljana
- 1/2 čajne žličke mletega koriandra
- 1 velika rdeča čebula
- 2 stroka česna
- 1 velik korenček
- 1/4 korena zelene
- 1 žlica paradižnikovega koncentrata
- 1 žlička rdeče paprike
- 1/2 čajne žličke rdeče peprike
- 1/2 žličke mletega čilija
- ščepec suhega timijana
- 1 lovorjev list
- 300 g buče maslenke
- 1 liter zelenjavne osnove
- sol in poper po okusu
Za 4 osebe
Priprava:
- Azuki fižol namoči v hladni vodi in pusti stati čez noč.
- Naslednji dan fižol odcedi ter zalij z litrom vode in s ščepcem cele kumine (ali še bolje kombu alge) skuhaj v loncu vode. Kumina in alge izboljšajo prebavnost fižola. Na majhnem ognju fižol kuhaj 35-40 minut in odcedi.
- Segrej oljčno olje in na kratko popeci celo kumino, koriander, drobno sesekljan čili ter mleti koriander. Dodaj drobno sesekljano čebulo in česen ter praži, dokler se čebula ne zmehča. Dodaj korenje in zeleno (narezana na kocke) ter na kratko prepraži.
- Dodaj paradižnikov pire, rdečo papriko, mlet čili in malo suhega timijana. Premešaj in zalij z juho. Dodaj lovorov list in povečaj ogenj. Ko zavre, pokrij in kuhaj, dokler se korenček ne zmehča – približno 5 minut.
- Dodaj na kocke narezano bučo maslenko in kuhaj nadaljnjih 5 minut.
- Na koncu dodaj fižol in pokuhaj še nekaj minut, da se fižol segreje. Če je juha pregosta, jo razredči z malo zelenjavne juhe.
- Postrezi s kapljico oljčenga olja, polnozrnatim kruhom ali kislo smetano in svežim koriandrom.
Postrezi si z ljubeznijo :-)


