Bučni njoki s pestom iz bučnih semen
Sestavine:
- Za njoke:
- 1 majhna hokaido buča (pribl. 850 g)
- 350 g polnozrnate pšenične moke
- 3 stroki česna
- oljčno olje
- sol, sveže mleti poper, muškat
- Za pesto:
- 150 g bučnih semen
- 1 šopek peteršilja
- 100 ml bučnega olja
- 4 žlice oljčnega olja
- 1 strok česna
- 1 majhen rdeč čili, brez semen
- sol in sveže mleti poper
- Za serviranje:
- bučno olje in timijan
Za 4 osebe.
Priprava:
- Bučo nareži na 2x2 cm velike kocke in jih skupaj z olupljenim česnom položi na pekač (uporabi papir za peko). Začini z mešanico soli, popra in oljčnega olja ter na 200°C peci 30-40 minut.
- V mešalniku spiriraj pečeno bučo skupaj s soljo, poprom in muškatnim oreščkom in pusti, da se ohladi.
- Sedaj dodaj moko in gneti, dokler ne nastane testo, ki ga je mogoče zlahka ločiti od rok. Če je potrebno, dodaj še moko.
- Delovno površino pomokaj in testo porazdeli po površini. Iz testa izoblikuj približno 2 cm debele in enako dolge njoke. Med rokami vsakega povaljaj in pritisni z vilicami, da dobiš značilen vzorec za njoke.
- V velikem loncu zavri soljeno vodo, vanjo stresi njoke, kuhaj 1 minuto, nato ugasni ogenj in v vroči vodi pusti stati še nadaljnjih 5 minut, dokler njoki ne priplavajo na površje. S penovko njoke poberi iz vode.
- Vse sestavine za pesto daj v mešalnik in mešaj do gladke mase. Po potrebi dodaj še sol, poper in oljčno olje.
- Čez njoke prelij pesto in dobro premešaj. Postrezi z bučnim oljem in malo timijana.
Pojej z ljubeznijo! :-)
