Humus iz buče s česnom

Sestavine:
- 500 g muškatne ali hokaido buče
- 50 ml vode
- 20 g tahinija (sezamov mus)
- 3 stroke česa
- ½ čž začimbe harissa (maroška čilijeva začimba – jo imamo v Normi :))
- Oljčno olje
- Morska sol
- Dekoracija po želji: peteršilj, celi kosi popečene buče, čičerika, bučna semena, čili, sezam, feta sir in kapre …. ali karkoli ti tvoja domišljija narekuje.
Priprava:
- Bučo nareži na koščke in skupaj z vodo in ½ čž morske soli kuhaj do mehkega.
- Medtem v majhni ponvi na olju nežno prepraži tri neolupljene stroke česna, da se zmehčajo.
- Kuhano bučo ohladi in če je zmes preveč tekoča, odlij višek vode.
- Mehko bučo pretlači in če je zmes še vedno preredka, jo še med mešanjem nad ognjem malo zgosti.
- Olupi česen in ga skupaj s tahinijem in harisso zmiksaj v bučno kremo, da dobiš gladek pire.
- Poskusi, nato spravi v kozarec in v hladilnik.
- Pred postrežbo poljubno dekoriraj s tebi ljubo sestavino in pokapljaj z oljčnim oljem. Zraven postrezi z arabskim kruhom ali pita kruhkom (naan).
Pojej s hvaležnostjo in v miru.

