Humus iz popečenih bučnih semen in belega fižola
Sestavine:
- 1 in 1/2 skodelice nepraženih bučnih semen
- 4 stroke česna
- 1 žlica oljčnega olja
- 1 čajna žlička sladke paprike
- 1 čajna žlička čilija v prahu
- 1 čajna žlička soli
- 1/2 čajne žličke popra
- 1 in 1/2 skodelice belega fižola
- 1/2 skodelice oljčnega olja
- sok 1 limone
- sol in poper
- pita kruh, naan kruh ali čips za serviranje
Priprava:
- Pečico segrej na 180 °C. Pekač prekrij s peki papirjem.
- Na pekač stresi bučna semena ter jih začini z 1 žlico oljčnega olja, 1/2 čž sladke paprike, 1/2 čž čilija v prahu, soljo in poprom. Dobro premešaj. Na eni strani pekača položi česen (pusti ga v ovoju). Peci približno 15-25 minut. Med pečenjem jih premešaj vsakih 10 minut. Ko so pečeni, jih odstrani iz pečice, daj na stran za 5 minut, da se ohladijo, česen pa olupi.
- Bučna semena daj v mešalnik in mešaj dokler ne dobiš gladke mase, nato dodaj še fižol in česen ter ponovno dobro premešaj. Dodaj oljčno olje in še enkrat dobro premešaj. Na koncu dodaj še preostale 1/2 čž čilija in paprike v prahu ter začini s soljo in poprom. Ponovno dobro premešaj.


