Moj domači kruhek


Sestavine:
  • 900 g pšenične polnovredne moke
  • 100 g ajdove polnovredne moke
  • 1 kocka kvasa (ali 2 vrečki suhega kvasa)
  • 2 zvrhani čajni žlički soli
  • 0,5 dcl oljčnega olja
  • ščepec sladkorja
  • mlačna voda

  1. Kvas vzameš iz hladilnika približno 1 uro pred uporabo. Po eni uri ga nadrobiš v skodelico tople vode ter ga posuješ s ščepcem sladkorja. Za nekaj minut postaviš na toplo mesto, da vzhaja.
  2. Obe moki in sol zmešaš v posodi za vzhajanje, v sredini narediš jamico in vanjo vliješ vzhajan kvas. Nato vse skupaj z roko premešaš, dodaš še olje ter med mešanjem še toliko mlačne vode, da dobiš gladko zmes, ki se ne lepi na prste. Testo gneteš približno 2 minuti.
  3. Testo pustiš počivati v posodi za vzhajanje ter jo postaviš na toplo mesto. Ko se pokrov na posodi dvigne, testo ponovno gneteš približno 1 minuto ter ga ponovno pustiš vzhajati. Medtem vklopiš pečico na 235 °C, v kateri se naj greje tudi pekač. Ko je pečica vroča in ko je testo vzšlo že drugič, vzameš vroč pekač iz pečice, ga posuješ z moko in nanj zvrneš testo. V testo lahko z nožem zarežeš črte ali poljuben vzorec in ga hitro postaviš nazaj v sredino pečice ter pečeš pri isti temperaturi še 3 minute, nato znižaš na 185 °C. Skupen čas peke je 1 ura in 5 minut.
  4. Kruh vzameš iz pečice, ga zaviješ v mokro kuhinjsko krpo in vse skupaj še v debelejši prt, ga postaviš pokonci ter pustiš, da se ohladi.

Namesto ajdove lahko vzameš tudi pirino ali koruzno moko in poskusiš spreminjati razmerja med mokami. V testo lahko vmešaš tudi razna semena ali jih posuješ po kruhu preden ga daš v pečico. Svoji domišljiji daj prosto pot in eksperimentiraj ter uživaj v peki lastnega kruha.

 

To je moj domač recept za kruh, ki ti bo 100 % uspel! Poročaj o uspehih na Normini facebook strani ali na norma@norma.si. Iskreno se veselim tvoje pošte in komentarjev!

Natisni
S kljukico soglašaš, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi tvoje podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.

Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašaš, da bomo tvoje podatke profilirali in boš prejemal le e-novice, ki temeljijo na tvojih osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se