Moj domači kruhek
Sestavine:
- 900 g pšenične polnovredne moke
- 100 g ajdove polnovredne moke
- 1 kocka kvasa (ali 2 vrečki suhega kvasa)
- 2 zvrhani čajni žlički soli
- 0,5 dcl oljčnega olja
- ščepec sladkorja
- mlačna voda
- Kvas vzameš iz hladilnika približno 1 uro pred uporabo. Po eni uri ga nadrobiš v skodelico tople vode ter ga posuješ s ščepcem sladkorja. Za nekaj minut postaviš na toplo mesto, da vzhaja.
- Obe moki in sol zmešaš v posodi za vzhajanje, v sredini narediš jamico in vanjo vliješ vzhajan kvas. Nato vse skupaj z roko premešaš, dodaš še olje ter med mešanjem še toliko mlačne vode, da dobiš gladko zmes, ki se ne lepi na prste. Testo gneteš približno 2 minuti.
- Testo pustiš počivati v posodi za vzhajanje ter jo postaviš na toplo mesto. Ko se pokrov na posodi dvigne, testo ponovno gneteš približno 1 minuto ter ga ponovno pustiš vzhajati. Medtem vklopiš pečico na 235 °C, v kateri se naj greje tudi pekač. Ko je pečica vroča in ko je testo vzšlo že drugič, vzameš vroč pekač iz pečice, ga posuješ z moko in nanj zvrneš testo. V testo lahko z nožem zarežeš črte ali poljuben vzorec in ga hitro postaviš nazaj v sredino pečice ter pečeš pri isti temperaturi še 3 minute, nato znižaš na 185 °C. Skupen čas peke je 1 ura in 5 minut.
- Kruh vzameš iz pečice, ga zaviješ v mokro kuhinjsko krpo in vse skupaj še v debelejši prt, ga postaviš pokonci ter pustiš, da se ohladi.
Namesto ajdove lahko vzameš tudi pirino ali koruzno moko in poskusiš spreminjati razmerja med mokami. V testo lahko vmešaš tudi razna semena ali jih posuješ po kruhu preden ga daš v pečico. Svoji domišljiji daj prosto pot in eksperimentiraj ter uživaj v peki lastnega kruha.
To je moj domač recept za kruh, ki ti bo 100 % uspel! Poročaj o uspehih na Normini facebook strani ali na norma@norma.si. Iskreno se veselim tvoje pošte in komentarjev!


