Pečeni jačevci z vegansko ricotto
Sestavine:
- 2 srednje velika jajčevca, narezana na kolobarje (18 rezin)
- 500 ml univerzalne paradižnikove omake
- 250 g mlade špinače
- 1 žlica balzamičnega kisa
- 1 žlica oljčnega olja ali zelenjavne osnove
- sol in sveže mleti poper
- suhi peteršilj
- suha bazilika
- Za ricotta sir
- 3/4 skodelice indijskih oreščkov, namočenih v vodi 4 ure
- 1/3 skodelica pinjol, namočenih v vodi 4 ure
- 2 žlici kvasnih kosmičev
- 1 strok česna
- 1/4 skodelice svežega limoninega soka
- 1/2 žlice svetlega misa
- 1/2 čajne žličke čebule v prahu
- rastlinski napitek, za zgoščevanje
- sol in sveže mleti poper
Za 6 oseb.
Priprava:
- Segrej pečico na 260°C.
- Pekač prekrij s papirjem za peko in naj položi kolobarje jajčevcev. Na obeh straneh jih premaži z oljem ali jušno osnovo ter posipaj s sušenih peteršiljem, baziliko, soljo (če jo uporabljaš) in poprom.
- Peci 20-25 minut in vmes enkrat obrni. Ko so na obeh straneh rjavo zapečeni, jih odstrani iz pečice in ohladi. Temperaturo pečice zmanjšaj na 190°C.
Priprava veganskega ricotta sira:
- Odcedi namočene indijske oreščke in pinjole. V mešalniku združi vse sestavine za sir in jih zmešaj do gladke in kremaste mase. Če je pregosto, dodaj nekaj rastlinskega mleka. Konsistenca naj bo takšna kot pri ricotta siru, saj se bo drugače med pečenjem preveč strdil.
Priprava špinačnega sloja:
- Na srednji temperaturi segrej ponev. Dodaj špinačo in balzamični kis. Mešaj dokler špinača ne uveni in večina vode ne izhlapi, to je 2-3 minute. Začini s soljo in sveže mletim poprom. Postavi na stran.
Končna priprava:
- Pekač prekrij s papirjem za peko, nato pripravi lazanjo. Na dno položi kolobar jajčevca, nato dodaj paradižnikovo omako, špinačo in rikota sir. Nadaljuj do dveh slojev, tako da končaš s kolobarjem jajčevca, omako in rikota sirom.
- Peci na 190 °C 20-30 minut.
