Pirina potica
Sestavine:
Za testo:
- 500 g bio pirine moke
- 250 ml bio mleka
- 100 g bio masla
- 2 bio jajci
- 50 g ekološkega sladkorja
- 1 žlička soli
- 25 g kvasa
- Lupinica ene bio limone (po želji)
- 1 žlička vaniljevega ekstrakta (po želji)
- 2 žlici ruma (po želji)
Za nadev:
- 200 g mletih bio orehov
- 100 g bio sladkorja
- 2 žlici ekološkega medu
- 2 žlici stopljenega bio masla
- 1 žlička bio cimeta
- 1 žlička bio limonine lupinice
- Ščepec soli
- 1 žlica ruma
Navodila:
- Najprej pripravite testo. V majhni posodi zmešajte kvas s toplo (ne vročo) vodo in pustite, da vzhaja približno 10 minut.
- V večji posodi zmešajte moko, sladkor, sol in po želji vaniljev ekstrakt ter limonino lupinico.
- V manjši posodi zmešajte jajci in mleko.
- Dodajte kvasno mešanico v moko, nato dodajte jajčno-mlečno mešanico, mehko maslo in rum (po želji).
- Gnetite testo, dokler ni gladko in elastično. Pokrijte ga s čisto krpo in pustite vzhajati na toplem mestu približno 1 uro, da se podvoji.
- Medtem pripravite nadev. Zmešajte mlete orehe, sladkor, cimet, limonino lupinico, med, stopljeno maslo, ščepec soli in rum (po želji).
- Ko je testo vzhajano, ga razvaljajte na pomokani površini v pravokotnik, debeline pol centimetra.
- Enakomerno razporedite nadev po testu.
- Zvijte testo v tesno potico.
- Položite potico v namaščen pekač in pustite vzhajati še približno 30 minut.
- Medtem segrejte pečico na 180°C.
- Potico pecite približno 30-40 minut, ali dokler ni lepo zlato rjave barve.
- Ko je pečena, pustite, da se potica malo ohladi, preden jo narežete in postrežete.
Pri peki potice je pomembno, da testo pravilno vzhaja, da postane mehko in zračno. Prav tako je pomembno, da je nadev dobro uravnotežen in da se potica peče do zlatorjave barve, brez da bi postala preveč suha ali prepečena.
Uživajte v vaši pirini potici!


