Piškotki za noč čarovnic
Sestavine:
- Za pire:
- 1 srednje velika buča (za 1 in 1/2 skodelice pireja)
- Za testo:
- 2 in 1/2 skodelici polnozrnate moke
- 6 žlic sladkorja (rjavi trsni ali kokosov)
- 1 čajna žlička soli
- 2 in 1/2 palčki masla (ali margarina Alsan)
- Približno 1/2 skodelice mrzle vode
- Za nadev:
- 1 skodelica bučnega pireja
- 1 jajce
- 1/4 skodelice smetane (ali ovsena smetana)
- 1/2 skodelice sladkorja (rjavi trsni ali kokosov)
- 1/2 čajne žličke cimeta
- 1/4 čajne žličke muškatnega oreščka
- 1/4 čajne žličke mletih klinčkov
Za 32 piškotov.
Priprava:
Priprava bučnega pireja:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Bučo prereži na pol in jo očisti.
- Na pekač obložen s peki papirjem položi obe polovici buče z notranjo stranjo navzdol in ju prekrij s folijo.
- Peci v pečici približno 1 uro (odvisno od buče).
- Bučo ohladi, nato odstrani mehko sredico in jo spiriraj do gladke mase (lahko v mešalniku ali z vilicami).
Priprava piškotov:
- V skodeli zmešaj moko, sladkor in sol.
- Dodaj maslo, ki ga narežeš na koščke v velikosti graha.
- Dodaj mrzlo vodo, po žlico ali dve na enkrat, ter mešaj z vilicami.
- Vodo dodajaj dokler se testo ne sprime. Naj v testu ne bo preveč vode.
- Testo razpolovi, obe polovici shrani v nepredušno zaprto posodo ter postavi v hladilnik za nekaj ur (najbolje čez noč).
- Za pripravo nadeva zmešaj vse sestavine do gladke mase.
- Pečico segrej na 180 °C ter pekač prekrij s peki papirjem.
- Vzemi eno polovico testa, ga razpolovi in eno polovico razvaljaj na pomokani površini. (Celotno testo torej razdelimo na 4 dele).
- Iz 1/4 testa izreži 16 oblik, dve za en piškot.
- 8 oblik položi na pekač ter vsaki na sredino dodaj približno 2 čajni žlički nadeva ter vsako pokrij s pripadajočim testom. Ob robovih dobro pritisni s tankim predmetom.
- Premaži z jajcem ter posipaj s cimetom in sladkorjem.
- Peci 10-14 minut. Ohladi na rešetki.
- Ponoviš s preostalimi 3/4 testa.


