Presna tortica čokolada s pomarančo
Tortno dno:
- 1 skodelica (250 ml) mandljev*
- 1/4 skodelice kakava v prahu
- 3 datlji
Vse sestavine združi v sesekljalniku in sekljaj, dokler ne dobiš fine zmesi. Masa se mora držati skupaj, ko jo stisneš s prsti. Če se ne, dodaj malo vode. 1 žlico na enkrat, dokler ne dobiš želene gostote. 1/4 skodelice zmesi daj na stran, preostanek porazdeli po okroglem pekaču premera 24 cm in postavi v hladilnik.
*mandlje 1 dan prej namoči, sesekljaj in nato dobro posuši.
Tortni nadev:
- 3 pomaranče (prepričaj se, da so pomaranče zares zelo dobre)
- 2/3 skodelice presnega agavinega sirupa
- 2 in 1/2 skodelice indijskih oreščkov (namočenih najmanj 3 ure)
- 3/4 skodelice kokosovega masla
- 1/2 čajne žličke sladkega pomarančnega eteričnega olja (po želji, saj ni presen)
Vsem pomarančam nastrgaj lupino, tako da dobiš za 3 žlice pomarančne lupinice. Pri strganju pazi, da nastrgaš samo oranžni del, saj je beli del grenak. Iz vseh pomaranč stisni sok. Moral/a bi dobiti približno 2/3 skodelice soka. V sesekljalnik daj indijske oreščke, agavin sirup, kokosovo maslo, pomarančno lupinico, eterično olje in pomarančni sok ter sekljaj do gladke mase. Prelij preko dna, posipaj s preostankom mase za dno in za 4 ure postavi v hladilnik.
Tekne za 8.marec in kadarkoli kasneje. Postrezi z ljubeznijo :-)
