Sicilijanske riževe kroglice
Sestavine:
- 2 žlici oljčnega olja
- 1/2 skodelice fino sesekljane čebule
- 1/2 skodelice sivega Pinota
- 1 in 1/2 skodelice arborio polnovrednega riža
- 4 skodelice zelenjavne osnove + 1/2 skodelice vode
- 1/3 skodelice parmezana + nekaj za okras
- 1/2 skodelice sira mascarpone
- 1 limona (sok in lupinica)
- sol za okus
- rožni cvetovi
- slovenske pirine drobtine Tikva
- kokosovo olje
Priprava:
- V kozici združi zelenjavno osnovo in vodo ter počakaj, da zavre, nato odstavi iz ognja.
- V ponvi na olju popeci čebulo. Dodaj riž in premešaj. Dodaj vino in kuhaj dokler vino skoraj ne izhlapi.
- Zmanjšaj ogenj ter dodaj juho, po eno zajemalko naenkrat, medtem neprestano mešaj.
- Ko je riž kremasto kuhan, ga odstrani iz ognja. Vmešaj oba sira in dodaj še limonin sok in lupinico. Na koncu vmešaj še nekaj rožnih cvetov.
- Ko se riž ohladi, iz njega oblikuj za golf velike kroglice in jih dobro povaljaj v drobtinah. Nato jih še enkrat povaljaj med rokami, da se drobtine dobro oprimejo riža.
- Riževe kroglice previdno spusti v vroče kokosovo olje. Peci do zlato rjave barve in jih nato odloži na papirnato brisačo, da popivnaš odvečno olje.
- Kroglice serviraj na krožnik ter jih posipaj s parmezanom in cvetnimi lističi.
Pojej z ljubeznijo!
