Sivkina torta
Sestavine:
- Sestavine za dno:
- 2 skodelici makadamija oreščkov
- 1 skodelica nastrganega kokosa
- 1/4 skodelice datljeve paste
- 2 ščepca himalajske soli
- 1/2 vanilijevega stroka
- Sestavine za nadev:
- 1 in 1/2 skodelice indijskih oreščkov, namočenih čez noč
- 1 in 1/2 skodelice kokosovega mesa (2 kokosa)
- 3/4 skodelice mleka iz oreščkov* ali katerega drugega rastlinskega mleka
- 1/2 skodelice medu ali drugega tekočega sladila
- 1/2 skodelice kokosovega olja
- sok 1 limone (1/4 skodelice)
- 1 žlica posušene sivke
- 3 stroki vanilije
- 2 ščepca himalajske soli
- 2 žlici otrobov indijskega trpotca
- dodatna voda za mešanje, če bo potrebno (mogoče nekaj žlic)
- 1 skodelica češenj
- 3 velike zrele sveže fige
Priprava:
- Vse sestavine za dno zmešaj v mešalniku.
- V posodo za torto premera 19 cm enakomerno razporedi maso. Pred tem jo obloži s papirjem za peko.
- Postavi na stran, medtem ko pripravljaš nadev.
- V mešalniku zmešaj indijske oreščke, kokosovo meso, mleko iz oreščkov*, med, kokosovo olje, limonin sok, sivko, sol in vanilijo do gladke mase.
- Sedaj dodaj indijske otrobe in ponovno premešaj. Prestavi v večjo skledo.
- V mešalniku na hitro zmešaj češnje in fige in jih vmešaj v preostali nadev.
- Nadev predevaj v model in torto postavi v zamrzovalnik.
- Pred serviranjem postavi v hladilnik, da se torta nekoliko zmehča.
POZOR: za uživanje lahko uporabiš le sivko vrste Lavandula Angustifolia! Vse ostale vrste sivke (križanci) niso primerne za uživanje in so celo strupene. Več o tem si lahko prebereš v našem zanimivem članku o sivki. V Normi lahko kupiš ekološko sivko za uživanje sorte Lavandula Angustifolia znamke Sonnentor.
Postrezi in pojej z ljubeznijo!
* RECEPT ZA MLEKO IZ OREŠČKOV
Sestavine:
1 skodelica indijskih oreščkov (ali mandljev, brazilskih oreščkov, bučnih semen, sončničnih semen, orehov), namočenih 8 ur
- 1 skodelica nastrganega kokosa
- 4 skodelice vode
- 1/2 vanilijevega stroka
- 1 žlica medu
Priprava:
- Odcedi namočene oreščke/semena.
- V mešalniku združi oreščke, kokos in vodo ter dobro premešaj.
- Posodo prekrij s kuhinjsko krpo in čez prelij mleko s pulpo vred.
- Nežno stisni krpo s pulpo, da iz pulpe iztisneš vso tekočino.
- Pulpo shrani za zajtrk ali kakšno drugo sladico, mleko pa prelij v mešalnik.
- Dodaj sol, vanilijo in med ter premešaj.


