Solata s pečeno rdečo peso v družbi prazničnih sestavin
Sestavine:
- 500 g gomoljev rdeče pese
- 2 majhni pomaranči
- 1 žlica malinovega kisa
- 1 žlička medu
- 3 žlice ekstra deviškega oljčnega olja
- ½ žličke gorčice
- 1 čajna žlička mletih semen kumine
- 25 g grobo mletih lešnikov
- 75 g mešane zelene solate (endivije, batavie, radiča, rukole, špinače)
- 75 g mehkega kozjega sira
Priprava:
- Pečico segrejete na 190 ° C. Rdečo peso olupite in jo narežite na grižljaj velike koščke. Peso dajte v pekač . Fino naribajte lupinico polovice pomaranče, nato iz obeh polovic iztisnite sok.
- Zmešajte kis in med, nato dodajte olje in začimbe. Razdelite mešanico na dve manjši skodelici.
- V eno skodelico dodajte gorčico. V drugo skodelico dodajte kumino, oranžno lupinico in eno žlico pomarančnega soka. Vsebino druge skodelice prelijte čez rdečo peso in dobro premešajte. Pekač z rdečo peso pokrijte s foljo in pecite v pečici 45 minut do 1 ure, dokler ne porjavi. Zadnjih 8 minut dodajte zdrobljene lešnike in pecite oboje do zlate barve. Nato vzemite iz pečice in ohladite.
- Olupite drugo pomarančo in ločite jedrca. Vsakemu jedrcu odstranite tanko membrano (zunanjo kožico).
- Na krožnike (ali v veliko skledo) naložite zeleno solato, rdečo peso, pomarančna jedrca in mehki kozji sir. Vse skupaj zelo rahlo premešajte. Na koncu prelijte z mešanico, ki vsebuje gorčico.
