Veganska čokoladna espresso torta
Sestavine:
- OSNOVA IZ PRAŽENIH LEŠNIKOV:
- ¾ skodelice (175 ml) lešnikov
- ¼ skodelice (60 ml) kokosovega olja
- 3 žlice (45 ml) javorjevega sirupa
- ¼ žličke (1 ml) fino mlete morske soli
- ½ skodelice (125 ml) ovsene moke
- 1 skodelica (250 ml) ovsenih kosmičev
- ČOKOLADNI NADEV:
- 1 ½ skodelice (375 ml) indijskih oreščkov, namočenih (stresemo jih v posodo, prelijemo z vodo in pustimo namakati čez noč)
- 2/3 skodelice (150 ml) agavinega nektarja (ali ¾ skodelice/175 ml javorjevega sirupa)
- ½ skodelice (125 ml) kokosovega olja
- 1/3 skodelice (75 ml) kakava v prahu
- 1/3 skodelice (75 ml) koščkov temne čokolade, stopljenih
- 1 žlička (5 ml) mletega vanilijevega stroka
- ½ žličke (2 ml) fino mlete morske soli
- ½ žličke (2 ml) instantne kave v prahu (po želji)
- Čokoladni ostružki (po želji)
- Kokosove mrvice (po želji)
Priprava:
- Za osnovo pečico razgrejemo na 180°C, model za pite s premerom 23 cm pa tanko namažemo s kokosovim oljem.
- Lešnike stresemo v multipraktik in meljemo, dokler ne dobimo strukture finih drobtin. Dodamo kokosovo olje, javorjev sirup, sladkor, sol in ovseno moko ter meljemo naprej, da dobimo testo. Zdaj dodamo še ovsene kosmiče. Meljemo, da se ovseni kosmiči nekolko razdrobijo, vendar še zmeraj ohranijo nekaj teksture. Ko jo stisnemo med prsti, se mora sprijeti. Če je zmes presuha, dodamo nekaj javorjevega sirupa in še malo zmeljemo.
- Mešanico za osnovo potresemo po dnu modela za pite. Izhajajoč iz sredine proti robovom drobtine čvrsto in enakomerno pritisnemo ob dno posode. Močneje bomo pritiskali, bolj bo torta kompaktna. Testo pritisnemo tudi ob robovh, celo čez. Z vilicami dno večkrat prepikamo in potisnemo v pečico, kjer se naj slepo peče 10-13 minut, da se lahno zlato zapeče. Vzamemo iz pečice in pustimo, da se na rešetki ohlaja približno 15-20 minut.
- Za nadev indijske oreščke speremo in odcedimo. Stresemo jih v posodo zmogljivega sekljalnika in dodamo javorjev sirup, olje, kakav v prahu, stopljeno čokolado, vanilijo, sol in po želji instantno kavo. Meljemo tako dolgo, da postane zmes popolnoma gladka. To lahko traja nekaj minut. Če sekljalnik za lažje mletje potrebuje več tekočine, dodamo žlico ali dve (15 – 30 ml) mandljevega mleka.
- Kremo nalijemo v predpečeno osnovo za pito in pogladimo z lopatko. Po želji potresemo z nastrgano čokolado in kokosovimi kosmiči. Nepokrito postavimo vodoravno v zmrzovalnik. Po dveh urah zamrzovanja jo pokrijemo in pustimo, da zamrzuje čez noč ali najmanj 4 - 6 ur.
- Pito vzamemo iz zamrzovalnika in pustimo, da se na delovni površini 10 minut odtaja. Ta pita je mišljena, da jo ponudimo zamrznjeno. Lahko jo postrežemo z domačo stepeno kokosovo smetano in drobno nasekljanimi lešniki, vendar je božanska tudi kar tako. Posamezne rezine shranimo zavite v folijo v nepredušno zaprti posodi v zamrzovalniku 1 do 1 ½ tedna.
Nasvet: Se vam ne ljubi delati osnove? To sladico zlahka spremenimo v zmrzlino tako, da pripravimo samo čokoladno kremo. Nalijemo jo v globok pravokotni model za ternine, ki smo ga obložili s plastično folijo, potresemo s ½ skodelice nasekljanih popraženih lešnikov ali orehov in zamrznemo za vsaj 1 ½ do 2 uri. Narežemo in ponudimo kar naravnost iz zamrzovalnika.
Čas priprave: 30 – 35 minut
Čas zamrzovanja: vsaj 4 - 6 ur, vendar po možnosti čez noč.
Brez glutena.
Recept je iz knjige Več kot 100 veganskih receptov za vsakogar, avtorice veganskega bloga Oh she glows, Angele Liddon. Fotografija recepta je iz bloga Oh she glows.
Vegansko kuharico lahko kupite tudi v naši spletni trgovini TUKAJ.
