Veganski čokoladni brezglutenski mafini s črnim fižolom
Sestavine:
- 400 g kuhanega črnega fižola
- 2 veliki laneni jajci (2 in 1/2 žlici lanenega semena + 6 žlic vode)
- 3 žlice stopljenega kokosovega olja (lahko tudi olje oljne repice)
- 3/4 skodelice kakava v prahu (višje kakovosti)
- 1/4 čajne žličke soli
- 1 čajna žlička bourbonske vanilije v prahu
- 1/2 skodelice kokosovega sladkorja – drobno mletega
- 1 čajna žlička vinskega kamna
- 1 čajna žlička sode bikarbone
- Za posip lahko uporabite: arašidovo maslo, pisane mrvice, orehe, pekan orehe, čokoladne koščke ali kaj drugega po izbiri
Priprava:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Rahlo namasti posodo za mafine.
- Pripravite laneno jajce tako da združiš lanena semena in vodo ter v multipraktiku ali s paličnim mešalnikom dobro premešaš ter pustiš počivati nekaj minut, da se masa napihne.
- Spiriraj kuhan fižol in vse sestavine (razen posipa) dobro zmešaj v veliki posodi, da dobiš gladko maso.
- Če je masa pregosta, dodaj eno ali dve žlici vode ali rastlinskega napitka in ponovno dobro premešaj. V primeru, da ne bo dovolj sladko pa dodaj agavin ali javorjev sirup. Masa naj bo nekoliko manj gosta kot navadno testo, vendar ne tekoča.
- Enakomerno porazdeli testo v posodo za mafine in po želji dodaj še posip. Če boš uporabil/a arašidovo maslo, ga dodaj, ko bodo mafini že pečeni.
- Peci 20-25 minut, dokler niso vrhovi suhi in robovi ne začnejo odstopati od posode.
- Odstrani iz pečice in pusti stati 30 minut, da se ohladijo, potem jih nežno odstrani iz posode. V notranjosti so mišljeni kot zelo sočni, zato ne bodi zaskrbljen/a, če se zdijo preveč vlažni – to je bistvo.
Uživaj v svojih slastnih čokoladnih mafinih in recept deli še z drugimi navdušenci zdrave gurmanske hrane!


