Velikonočni kruh z glazuro iz javorjevega sirupa
Sestavine:
- 1/2 skodelice tople vode
- 2 čajni žlički suhega aktivnega pecilnega kvasa (ali 1 1/2 čajne žličke instant kvasa)
- 1/4 čajne žličke žafrana
- 1/2 skodelice rastlinskega mleka
- 1/4 skodelice lahkega trsnega sladkorja
- 3 žlice margarine
- naribana lupina 1 pomaranče
- 4 kapljice pomarančnega eteričnega olja
- 2 čajni žlički burbonske vanilje
- 3/4 čajne žličke soli
- 1/2 čajne žličke zdrobljenih janeževih semen
- 1/4 čajne žličke mletega koriandra
- 2 3/4 skodelice pšenične moke keksi-pecivo
- 1/4 skodelice pšeničnih kalčkov
- 1/3 skodelice vsakih: zlatih rozin, suhega ribeza in sesekljanih suhih marelic
Priprava:
- Kvas in žafran daj v skodelico s toplo vodo in pusti stati 5-10 minut, da postane mehurjast.
- V majhni ponvi segrej mleko, dokler ni vroče, z mehurčki okoli robov. Dodaj sladkor in margarino ter mešaj, da se raztopi. Ko se mleko malo ohladi, dodaj kvas in vodo. Zlij v veliko posodo za mešanje.
- Dodaj pomarančno lupinico, eterično olje, vaniljo, sol, zdrobljen janež in koriander. Vmešaj pšenične kalčke in 1 skodelico moke. Mešaj minuto ali dve, nato postopoma dodajaj preostalo moko.
- Testo zamesi z rokami na pomokani površini za 5-10 minut.
- Testo daj vzhajati na toplo mesto. Posodo lahko pokriješ z vlažno krpo ali pokriješ s pokrovom. Vzhajaj dokler se ne podvoji, 1 do 1 1/2 uri.
- Vzhajano testo položi na rahlo pomokano površino in ga oblikuj v ravni pravokotnik. Površino potresi s suhim sadjem ter ga zvij v rulado. Konce zapogni. Testo nežno zamesi s prepogibanjem in valjanjem, da se sadje enakomerno porazdeli po vsem testu.
- Prereži vzhajano testo na pol. Vsako polovico pomokaj in razvaljaj v 60 cm dolgo »vrv«. Na rahlo namaščenem pekačo obe polovici prepleti v obliko prstana, tako da začneš na sredini in konce enakomerno in lepo združiš.
- Medtem pečico segrej na 180 °C. Kruh peci na sredini ali zgornji polovici peči približno 30 minut oziroma dokler ne postane zlato-rjave barve. Postavi na stojalo, da se ohladi.
- Dokler je kruh še topel ga po želji premaži z glazuro in posipaj z mandljevimi lističi.
Glazura iz javorjevega sirupa
- 1/2 skodelice rastlinskega mleka
- 4 žlice javorjevega sirupa tipa A
- 1/4 čajne žličke burbonske vanilje
Vse sestavine združi in dobro premešaj. Za tanko glazuro premaži po vročem kruhu, za debelejšo pa po ohlajenem.


