Zelenjavna jin-jang miso juha
Sestavine:
- 1 žlica sezamovega olja
- 1-2 čebuli, tanko narezani na polovice krogcev
- 1-2 pora, tanko narezana
- 1-2 stroka česna, sesekljana
- 2-3 korenčke, tanko narezane
- 1/2 skodelice koruze
- 1 majhna bela redkev, tanko narezana
- 2-3 šitake gobe, tanko narezane
- 6 skodelic vode
- 400 g tofuja, narezanega na majhne kocke
- 2 žlici posušenih hijiki morskih alg
- 1 žlica tamari sojine omake
- 1/4 skodelice miso paste (po izbiri)
- 1 šopek mladih čebulic, tanko narezanih
Postopek:
- V veliki posodi za juho segrej olje ter prepraži čebulo in por.
- Dodaj česen, korenje, koruzo, redkev, gobe in na kratko prepraži. Dodaj vodo in pusti, da zavre. Kuhaj 10-15 min.
- Dodaj tofu, alge in tamari omako ter pokuhaj še dodatne 2-3 minute. Ugasni ogenj.
- Odvzemi 1/2 skodelice juhe in v njen dobro raztopi miso pasto.
- Vmešaj miso pasto v preostalo juho, po okusu dodaj še tamari omako ali pasto in posipaj z mlado čebulo.
- Če boš juho pogreval/a, ne pusti, da zavre, saj le tako ohraniš zdravilne lastnosti miso paste.
Postrezi z ljubeznijo!
Miso juha je osnova makrobiotične kuhinje in predstavlja uvod v vsak makrobiotični obrok. Ta recept je zelo fleksibilen. Našteto zelenjavo lahko zamenjaš s katero drugo, ki jo imaš doma ter dodaš testenine ali riž, da dobiš zaključeno kosilo.


