Zimska bučna rižota
- 5 skodelic jušne osnove (zelenjavne ali piščančje)
- 2 žlici olivnega olja
- 3 na tanko narezane srednje velike šalotke
- 3 skodelice olupljene in na majhne koščke narezane buče maslenke
- 2 skodelici na tanko narezanih gob šitake
- 1/2 čajne žličke timijana
- 1/2 čajne žličke soli
- 1/4 čajne žličke sveže mletega popra
- 1/8 čajne žličke žafrana (po želji)
- 1 skodelica arborio riža
- 1/2 skodelice suhega belega vina
- 1/2 skodelice parmezana (po želji)
Priprava:
1. Na zmernem ognju v srednje veliki kozici na rahlo zavri jušno osnovo. Zmanjšaj ogenj in jušno osnovo vzdržuj pod vreliščem, tako da se ustvarja para in osnova ne vre.
2. Medtem v veliki ponvi na srednjem ognju segrej olje, dodaj šalotko in ob mešanju praži približno minuto. V ponev dodaj bučo in gobe in med mešanjem praži približno 5 minut, dokler gobe ne spustijo tekočine. Dodaj timijan, sol, poper in žafran (če ga uporabljaš) in kuhaj pol minute. Dodaj riž in kuhaj še minuto. Na koncu dodaj še vino in kuhaj še dodatno minuto, da riž popije večino vina.
3. V ponev zlij 1/2 skodelice jušne osnove, zmanjšaj ogenj in ob rednem mešanju kuhaj dokler riž ne popije večine tekočine. Po istem postopku dodajaj po 1/2 skodelice jušne osnove dokler riž ni mehak in kremast. Pred serviranje lahko po jedi posipaš še parmezan.
Pojej z ljubeznijo!


