Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Protimrazni artičokin ragu


Sestavine:
  • 1 skodelica (250 ml) suhih šitake gob (če nimaš suhih lahko uporabiš vložene ali sveže)
  • 1 limona
  • 12 malih artičok ali 6 srednjih ali velikih artičok
  • 2 žlici oljčnega olja
  • 1 velika čebula, na tanko narezana
  • 4 do 5 velikih strokov česna, narezanih
  • 1 žlica paradižnikove mezge
  • 1/2 skodelice belega vina
  • 1 lovorjev list
  • 1/2 čajne žličke timijana
  • sol in sveže mlet poper
  • 450 g krompirja, narezanega na 4 dele
  • 1/4 skodelice narezanega svežega peteršilja

 

Priprava:

 

1. Gobe položi v posodo in jih prelij z 2 skodelicama vrele vode. Pusti namakati 30 minut.

 

2. Posodo napolni z vodo in dodaj sok polovice limone, da artičoka ne oksidira. Steblo odlomi in z ostrim nožem odreži vrhove – približno 1 centimeter za male artičoke in 2 centimetra za večje. Odrezane dele natri z drugo polovico limone. Trdne zunanje dele odtrgaj, dokler ne dosežeš svetlo zelenih listov blizu sredice. S tankim nožem obreži spodnji del artičoke tako, da nož držiš pod kotom in režeš okoli artičoke, dokler ne dosežeš svetlega mesa, ki se nahaja pod trdnim spodnjim delom. Majhne svetle in mehke artičoke, ki so ostale prereži na pol ali velike na četrtine in izreži srednji del artičoke, če so že zrele. Takoj jih položi v vodo z limoninim sokom.

 

3. Gobe vzemi iz posode in jih dobro ožemi s pomočjo kuhinjske krpe. To počni nad posodo, saj je le-ta osnova za juho. V posodo dodaj  toliko vode, da dobiš za 3 skodelice tekočine.

 

4. V ponvi segrej olivno olje in dodaj čebulo. Kuhaj dokler ne postekleni, potem dodaj česen in gobe ter praži približno 1 minuto. Dodaj paradižnikovo mezgo in med mešanjem kuhaj 3 do 5 minut, dokler ne potemni in začne kamelizirati.

 

5. Posuši artičoke in jih skupaj s krompirjem daj v ponev in mešaj približno minuto, potem dodaj vino. Ko večina tekočine povre, dodaj vodo od gob, lovorjev list, timijan, sol in poper. Pusti, da zavre, zmanjšaj temperaturo in kuhaj 40 minut, dokler se krompir in artičoke ne zmehčajo.

 

6.  Na koncu lahko dodaš še sol, poper, limonin sok in peteršilj, če je potrebno.

 

 

Postrezi z ljubeznijo in pojej v miru!

Natisni
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.

Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri