Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Maroška pastilla


Sestavine:
  • 10 šalotk
  • 1 hokaido buča
  • 2 papriki (rdeča, rumena)
  • 1 srednje veliki jajčevec
  • 3 žlice oljčnega olja
  • 1 čajna žlička mletega koriandra
  • 1 čajna žlička paprike v prahu
  • 1 čajna žlička cimeta
  • 2 stroka česna, zlomljena
  • košček ingverja (cca 5 cm)
  • 400 g kuhane čičerike
  • pest svežih koriandrovih listov (ali 2 čajni žlički suhih)
  • 125 g olupljenih in praženih mandljev
  • 125 g pistacij
  • 75 g masla ali druge maščobe
  • 200 g listnatega testa
  • posoda za torto z odstranljivim dnom velikosti 28 cm

Maroška kulinarika temelji na osnovi kuhinje avtohtonih berberskih plemen, kjer je kot osnovna sestavina hrane prevladoval kuskus. Kuskus z zelenjavo in kuskus s takšnim ali drugačnim mesom je tako še danes pogosto na jedilniku in je zagotovilo, da se zares do sitega naješ.

 

Zelo okusna je tudi pastilla oz. bestila, ki je neke vrste mesna pita, originalno iz mletega golobjega mesa, z dodatkom rozin in cimeta. Gre za pito, ki združuje sladke in slane okuse in je kombinacija krhkega testa, mesnega ali zelenjavnega nadeva, začinjenega z eksotičnimi začimbami in posipanega s pečenimi mandlji, pistacijami in mletim cimetom.

 

Zate tokrat pripravljamo zelenjavno verzijo maroške tradicionalne pastille. Naj se berberska pojedina začne!

 

 

Priprava:

  1. Pečico segrej na 180 °C.
  2. Šalotko nareži na rezine, buči odstrani semena in jo nareži na kocke, nareži papriko na trakove in jajčevec na kocke. Zmešaj z oljčnim oljem, začimbami in česnom. Dobro premešaj in v pekaču v pečici peci 20 minut.
  3. Ingver olupi in nastrgaj ter v večji skledi vmešaj skupaj s čičeriko, sesekljanim koriandrom, praženimi mandlji in pistacijami. To mešanico vmešaj v pečeno zelenjavo.
  4. Posodo z odstranljivim dnom premaži z maslom ali kakšno drugo maščobo. V posodo položi dva lista listnatega testa, nato ponovno s pomočjo čopiča premaži testo z maščobo. Tako izmenično nalagaj dva lista testa in maščobo, dokler ne porabiš celotnega testa.
  5. V posodo obloženo s testom dodaj pečeno zelenjavo z začimbami in jo pokrij z odvečnim testom, tako da ustvariš gube. Po vrhu premaži z maščobo in postavi v pečico za 40 minut.
  6. Ko je pastila pečena, jo previdno odstrani iz posode in postrezi.

 

Naj te maroški okusi prevzamejo!

 

 

 

Natisni
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.

Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri