Domača lešnikova krema
Sestavine:
- 1 skodelice (200 g) trsnega sladkorja
- 1/2 skodelice (120 ml) vode
- 4 skodelice (540 g) lešnikov
- 1/2 skodelice (43 g) nesladkanega kakava v prahu
- 1 in 1/2 čajne žličke vanilijevega ekstrakta
- 2 žlici ( 30 ml) oljčnega olja
- 1/8 čajne žličke soli
Priprava:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Lešnike položi na pekač s papirjem in jih peci 15 minut (da postane ovoj skoraj črn in meso temno rjavo).
- Če želiš odstraniti ovoj, ohlajene lešnike drgni v kuhinjski krpi.
- Pokrij pekač s folijo.
- V ponvi združi vodo in sladkor. Pokrij in na srednjem ognju kuhaj do zavretja. Odstrani pokrov in z mokro kuhinjsko krpo obriši stranice ponve. Pokrij in kuhaj 2 minuti, dokler se sladkor popolnoma ne raztopi. Odkrij in kuhaj dokler tekočina ne postane svetlo karamelne barve.
- Odstavi z ognja in takoj vlij v pekač. Pusti, da se karamela ohladi.
- Razdrobi karamelo in koščke položi v Vitamix posodo ter varno pokrij s pokrovom.
- Izberi hitrost 1.
- Vklopi stroj in počasi povečuj hitrost do 5.
- Mešaj 15 sekund. Ustavi stroj in odstrani pokrov.
- Dodaj lešnike in ponovno pokrij posodo.
- Izberi hitrost 1.
- Vklopi stroj in počasi povečuj hitrost do 10, nato pa do najvišje hitrosti.
- Mešaj eno minuto, z lopatico pomagaj sestavine mešati navzdol. Ustavi stroj, odstrani pokrov in po stranicah postrgaj. Nadaljuj z mešanjem, dokler oreščki niso gladka masa.
- Dodaj preostale sestavine ter zapri s pokrovom.
- Izberi hitrost 1.
- Vklopi stroj in počasi povečaj hitrost do 10, nato do najvišje.
- Mešaj 2 minuti in z lopatico pomagaj mešati.
Shrani v lične kozarce in uporabi na 1001 zanimiv način :-)
