Pesto iz popečene paprike z orehi in kozjim sirom
Sestavine:
- 500 g polnozrnatih špagetov
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 stroki na tanko narezanega česna
- 1/2 na tanke kolobarje narezane rumene čebule
- 1/4 skodelice paradižnikove mezge
- 8 pečenih rdečih paprik, na drobno narezanih
- 2 čajni žlički trsnega sladkorja
- 2 žlici timijana
- 1/2 čajne žličke sladke paprike v prahu
- 1 čajna žlička soli
- 2/3 skodelice na hitro popečenih in narezanih orehov
- 170 g mehkega kozjega sira
Za 6 do 8 oseb.
Priprava:
- Za pečeno papriko: pečico segrej na 190 °C. Papriko prereži na pol in ji odstrani semena. Po obeh straneh jo namaži z oljčnim oljem. Začini s soljo in poprom na obeh straneh ter postavi v pečico za 8-10 minut. Nato jih obrni in peci še dodatnih 10 minut. Pusti, da se ohladi, nato papriko nareži na majhne koščke.
- V loncu zavri soljeno vodo in skuhaj špagete. Preden jih odcediš, daj na stran 1 in 1/2 skodelice vode v kateri so se špageti kuhali.
- Medtem v veliki ponvi segrej 2 žlici olja ter popraži čebulo. Vmešaj še česen in popraži še za 30 sekund. Dodaj paradižnikovo mezgo, pečeno papriko in sladkor (kolikor je potrebno, da uravnotežiš kislost paradižnika) in kuhaj dokler se ne zgosti. Ponev odstrani z ognja in zmes s paličnim mešalnikom dobro spiriraj – vsaj 2 minuti.
- Ponev obriši s papirnato brisačo in jo vrni na ogenj. Dodaj preostalo olje ter mu dodaj timijan in papriko v prahu. Popeci, da zadiši. Dodaj testenine, pire in soljeno vodo, ki je ostala od testenin. Pokuhaj še za nekaj minut, da se sestavine dobro združijo.
Ko postrežeš, po vrhu testenin posipaš popečene orehe in zdrobljen kozji sir. Uživaj v čarobnih okusih!
