Grški falafel s tzatziki omako
Sestavine:
- 800 g kuhane čičerike
- 1 majhna rdeča čebula, narezana na koščke
- 2 stroka česna, sesekljana
- 1/2 čajne žličke suhega peteršilja ali vejico svežega
- 3 in pol žlice polnozrnate pšenične moke
- 1 žlica indijskega kumina
- 1 žlica koriandra
- 1/2 žlice čilija v prahu
- 1/4 žličke paprike v prahu
- 1 in pol čajne žličke kurkume
- sol in poper po okusu
- 1 jajce
- 2 kosa polnozrnatega kruha
- 1/2 čajne žličke česnove soli
- 1/2 skodelice oljčnega olja
- 4 polnozrnati pita kruhki
- 3 paradižniki, narezani na rezine
- mehka solata
- 1/4 skodelice kalamata oliv, razkoščičenih in razpolovljenih
- Tzatziki omaka
- 1 skodelica grškega jogurta
- 1/2 kumarice, olupljene in narezane na koščke
- 1 žlica oljčnega olja
- sok 1/2 majhne limone
- 1 in pol čajne žličke suhega kopra
- 2 stroka česna, sesekljanega
- sol in poper po okusu
Za 4-6 polpetov.
Priprava:
- Pečico segrej na 180 °C.
- Kuhano čičeriko dobro posuši, da bo ostalo čim manj vlage.
- V večji posodi združi čičeriko, čebulo, česen, začimbe ter sol in poper.
- Sestavine premešaj ter jih zmešaj v mešalniku, da dobiš gosto in gladko maso (lahko ostane tudi nekaj koščkov).
- Mešanico ponovno vrni v posodo, po potrebi dodaj začimbe ter vmešaj jajce.
- Oblikuj 4-6 polpetov, odvisno od tega kako velike želiš imeti. V mešalniku zmešaj kruh in česnovo sol ter vse polpete povaljaj v drobtinah.
- Polpete položi na namaščen papir za peko ter peci 8 minut na vsaki strani.
- Medtem pripravi tzatziki omako, tako da v mešalniku zmešaš vse sestavine v gladko omako.
- Ko so polpeti pečeni, jih na vročem oljčnem olju popeci še v ponvi – 3-4 minute na vsaki strani. Ko so pečeni, jih položi na papirnate brisače.
- V pita kruhek namaži nekaj žlic tzatziki omake, dodaj polpete, paradižnik, solato, olive in nekaj sveže kumare. Pokapaj še z nekaj omake.
Uživaj v okusih vroče Grčije!
