Sestavine so za 1 porcijo.
V Etiopiji, Somaliji in Eritreji uporabljajo tef predvsem za pripravo tradicionalnega kruha injera. To je ploščat, okrogel kruh, ki je podoben palačinki. Je rahlo kiselkastega okusa, saj maso po originalnem receptu fermentirajo več dni. Na ta kruh nato položijo raznorazne zelenjavne in mesne nadeve. Malo nižje spodaj najdeš tudi recepte za tradicionalne etiopske nadeve.
Tef je brezglutensko žito iz katerega delajo tudi moko. Izdelki iz tefa so na voljo v Normi. Več o tem zanimivem žitu, si lahko prebereš tukaj.
Priprava:
Za 4 skodelce (1 liter)
V srednje veliki ponvi segrej olje in prepraži čebulo. Dodaj berbersko mešanico začimb, ingver in česen. Praži 2 minuti. Dodaj lečo in vse skupaj praži še kakšno minuto. Dodaj 3 skodelice (750 ml vode) in pusti da voda na visoki temperaturi zavre. Nato zmanjšaj ogenj in kuhaj lečo približno 30 minut oziroma tako dolgo kot piše na embalaži proizvajalca leče. Začini s soljo.
Za 3 skodelice (750 ml)
V srednje veliko posodo daj grah in ga pokrij z vodo. Zavri in kuhaj približno 5 minut. Pusti ga v vodi, dokler ni pripravljen za nadaljno uporabo in ga nato odcedi.
V srednje veliki ponvi segrej olje in prepraži čebulo. Dodaj česen in ingver. Praži približno 1 minuto. Dodaj kurkumo in odcejen grah. Kuhaj 1 minuto in med kuhanjem rahlo mešaj. Dodaj 3 skodelice vode. Povečaj temperaturo in zavri. Kuhaj približno 30 minut, oziroma vse dokler grah ni mehek in omaka gosta. Začini s soljo.
Za 4 skodelice (1 liter)
Lečo daj v ponev in jo pokrij z vodo. Zavri in kuhaj 5 minut. Pusti stati v vodi vse dokler ni pripravljeno za nadaljno uporabo in nato odcedi.
V srednje veliki ponvi segrej olje in popraži čebulo. Dodaj česen, ingver in kurkumo. Praži 2 minuti. Dodaj odcejeno lečo in 3 skodelice vode. Povečaj temperaturo da zavre. Kuhaj še približno 30 minut. Začini s soljo.
Za 4 skodelice (1 liter)
V veliki ponvi segrej olje in popraži čebulo. Kuhaj in mešaj 4 minute. Dodaj korenje in ga kuhaj približno 4 minute. Dodaj krompir, ga pokrij in kuhaj 5 minut. Sedaj dodaj česen, ingver, kurkumo, sol in poper. Kuhaj in mešaj 1 minuto. Dodaj vodi in kuhaj še 3 minute. Dodaj zelje in vse skupaj pokuhaj še za 2 minuti. Pusti pokrito in kuhaj še dodatnih 5 do 8 minut, vse dokler zelenjava ni dobro kuhana. Med kuhanjem obvezno večkrat premešaj.
Za 4 do 6 serviranj
V srednje veliki posodi zmešaj olje, kis, igver, sol in poper. Dodaj paradižnik in čebulo. Dobro premešaj in takoj postrezi.
Za 4 do 6 serviranj
V veliki skledi za solato zmešaj olje, kis, ingver, sol in poper. Dodaj paradižnik in ga nežno vmešaj. Nato dodaj še zeleno solato in čebulo. Premešaj in takoj postrezi.
Na injera kruh sedaj nadevaj kupčke omake in solat. Injera kruh in njeni nadevi so idealni, kadar na večerji gostiš več prijateljev. Skupaj uživajte v jedi in naj vam tekne! :-)