Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
ZA PRAVE GURMANE
IN ZDRAVOJEDCE
Največja izbira
Največja izbira in kakovost BIO IZDELKOV
na spletu v Sloveniji

Etiopski kruh Injera iz brezglutenskega žita tef


Sestavine:
  • 1 skodelica rdeče moke tef
  • 1 skodelica vode
  • Ščepec soli

Sestavine so za 1 porcijo.

 

V Etiopiji, Somaliji in Eritreji uporabljajo tef predvsem za pripravo tradicionalnega kruha injera. To je ploščat, okrogel kruh, ki je podoben palačinki. Je rahlo kiselkastega okusa, saj maso po originalnem receptu fermentirajo več dni. Na ta kruh nato položijo raznorazne zelenjavne in mesne nadeve. Malo nižje spodaj najdeš tudi recepte za tradicionalne etiopske nadeve. 

 

Tef je brezglutensko žito iz katerega delajo tudi moko. Izdelki iz tefa so na voljo v Normi. Več o tem zanimivem žitu, si lahko prebereš tukaj.

 

Priprava:

 

  1. V skledi zmešaj rdečo moko tef z vodo in soljo ter skledo pokrij s kuhinjsko krpo. Mešanico pusti stati na sobni temperaturi 10 ur (3 dni po originalnem receptu).
  2. Testo se mora količinsko podvojiti. Nato ga premešaj, da dobiš gostoto kaše.
  3. Segrej litoželezno ponev (ali kakršno koli drugo ponev v kateri se masa ne bo prijemala na dno) in vanjo nalij nekaj žlic mase za kruh injera.
  4. Testo peci samo na eni strani, dokler se ne posuši in postane na površini rahlo spokano. Na drugi strani bo površina zelo lepe barve in teksture in to stran boš uporabil za nadev.
  5. Kruh injera prestavi na krožnik in počakaj, da se ohladi. 

 

Nadevi za kruh injera 

 

Berberska leča (yemsir wot)

 

Za 4 skodelce (1 liter)

 

  • ¾ skodelice olja oljčne repice
  • 1-1/2 srednje velike rumene čebule, drobno sesekljane
  • ½ skodelice berberske mešanice začimb
  • 1 jž nastrganega svežega ingverja
  • 2 čž stisnjenega česna
  • 1 skodelica posušene rdeče leče
  • 3 skodelice vode
  • ½ čž himalajske soli

 

V srednje veliki ponvi segrej olje in prepraži čebulo. Dodaj berbersko mešanico začimb, ingver in česen. Praži 2 minuti. Dodaj lečo in vse skupaj praži še kakšno minuto. Dodaj 3 skodelice (750 ml vode) in pusti da voda na visoki temperaturi zavre. Nato zmanjšaj ogenj in kuhaj lečo približno 30 minut oziroma tako dolgo kot piše na embalaži proizvajalca leče. Začini s soljo.


Rumeni grah v polovicah s kurkumino omako (yekik alicha)

 

Za 3 skodelice (750 ml)

 

  • 1 skodelica posušenega rumenega graha v polovicah
  • ¼ skodelice olja oljčne repice
  • 1-1/2 srednje velike rumene čebule, drobno sesekljane
  • 1-12/ jž: stisnjenega česna, nastrganega svežega česna
  • ½ čž kurkume
  • 3 skodelice (750 ml) vode
  • ¾ čž soli

V srednje veliko posodo daj grah in ga pokrij z vodo. Zavri in kuhaj približno 5 minut. Pusti ga v vodi, dokler ni pripravljen za nadaljno uporabo in ga nato odcedi.


V srednje veliki ponvi segrej olje in prepraži čebulo. Dodaj česen in ingver. Praži približno 1 minuto. Dodaj kurkumo in odcejen grah. Kuhaj 1 minuto in med kuhanjem rahlo mešaj. Dodaj 3 skodelice vode. Povečaj temperaturo in zavri. Kuhaj približno 30 minut, oziroma vse dokler grah ni mehek in omaka gosta. Začini s soljo.

 

Zelena leča s kurkumino omako (misir alicha)

 

Za 4 skodelice (1 liter)

 

  • 1 skodelica posušene zelene leče
  • ¼ skodelice olja oljčne repice
  • 1-1/2 srednje velike rumene čebule, drobno sesekljane
  • 1-1/2 jž: stisnjenega svežega česna, nastrganega svežega ingverja
  • 1 čž kurkume
  • 3 skodelice (750 ml) vode
  • 1-1/2 čž soli

Lečo daj v ponev in jo pokrij z vodo. Zavri in kuhaj 5 minut. Pusti stati v vodi vse dokler ni pripravljeno za nadaljno uporabo in nato odcedi.

V srednje veliki ponvi segrej olje in popraži čebulo. Dodaj česen, ingver in kurkumo. Praži 2 minuti. Dodaj odcejeno lečo in 3 skodelice vode. Povečaj temperaturo da zavre. Kuhaj še približno 30 minut. Začini s soljo.

 

Zelje, korenje in krompir (tikil gomen)

 

Za 4 skodelice (1 liter)

 

  • 1/2 skodelice olja oljčne repice
  • 1-1/2 rumene čebule, razpolovljene in narezane na tanke rezine
  • 3 veliki korenčki, olupljeni in narezani na tanke rezine
  • 2 velika krompira, olupljena in narezana na 2-3 cm velike kocke
  • 1 jž stisnjenega svežega česna
  • 1čž naribanega svežega ingverja
  • ¼ čž: kurkume, soli in črnega popra
  • 1 skodelica vode
  • 8 do 10 skodelic sesekljanega belega zelja

V veliki ponvi segrej olje in popraži čebulo. Kuhaj in mešaj 4 minute. Dodaj korenje in ga kuhaj približno 4 minute. Dodaj krompir, ga pokrij in kuhaj 5 minut. Sedaj dodaj česen, ingver, kurkumo, sol in poper. Kuhaj in mešaj 1 minuto. Dodaj vodi in kuhaj še 3 minute. Dodaj zelje in vse skupaj pokuhaj še za 2 minuti. Pusti pokrito in kuhaj še dodatnih 5 do 8 minut, vse dokler zelenjava ni dobro kuhana. Med kuhanjem obvezno večkrat premešaj.

 

Etiopska paradižnikova solata

 

Za 4 do 6 serviranj

 

  • 2 jž vsega: olivnega olja, belega vinskega kisa
  • 1 čž naribanega svežega ingverja
  • 1-1/2 čž soli
  • ½ čž popra
  • 2 velika paradižnika, drobno narezana
  • 1 srednje velika rumena čebula, sesekljana

V srednje veliki posodi zmešaj olje, kis, igver, sol in poper. Dodaj paradižnik in čebulo. Dobro premešaj in takoj postrezi.

 

Etiopska zelena solata

 

Za 4 do 6 serviranj

 

  • 1 jž: olivnega olja, belega vinskega kisa
  • 1/2 čž naribanega svežega ingverja
  • 1 čž soli in popra
  • 1 paradižnik, razpolovljen in na drobno narezan
  • ½ glave zelene solate, narezane
  • ½ rumene čebule, narezane na rezine

 

V veliki skledi za solato zmešaj olje, kis, ingver, sol in poper. Dodaj paradižnik in ga nežno vmešaj. Nato dodaj še zeleno solato in čebulo. Premešaj in takoj postrezi.

 

Na injera kruh sedaj nadevaj kupčke omake in solat. Injera kruh in njeni nadevi so idealni, kadar na večerji gostiš več prijateljev. Skupaj uživajte v jedi in naj vam tekne! :-)

 

 

Natisni
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.

Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se