Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
ZA PRAVE GURMANE
IN ZDRAVOJEDCE
Največja izbira
Največja izbira in kakovost BIO IZDELKOV
na spletu v Sloveniji

Brezglutenski kruh iz žita tef


Sestavine:
 • 200 g brezglutenske moke
 • 60 g moke iz rdečega tefa
 • 40 g sladkorja
 • 3g soli
 • 6g svežega kvasa
 • 150 ml vode
 • 1 čajna žlička medu
 • 1jajce (ločite beljak in rumenjak)
 • 2 jedilni žlici mleka
 • 2 čajni žlički olja
Priprava: 
 1. Kvas in med raztopite v vodi, ki naj bo sobne temperature.
 2. V posodi zmešajte moko iz rdečega tefa in brezglutensko moko ter sladkor in beljak. Zmešajte z mešalnikom, ki ima spiralne metlice ali v mešalniku za testo.
 3. Čez nekaj minut dodajte olje in sol.
 4. Mešajte vsaj 4 minute, da nastane homogena masa.
 5. Maso pustite v ugasnjeni pečici in v isti posodi še eno uro, da masa naraste. Z maslom namažite model za peko kruha in vanj vlijte maso terpočakajte 2 uri, da testo naraste do vrha modela.
 6. Pečico segrejte na 200 °C in vmes pripravite emulzijo iz rumenjaka in dvema žlicama mleka. Maso po vrhu premažite z emulzijo in pecite 40-45 minut .
 7. Kruh previdno vzemite iz modela in ga dajte na mrežico ter ga čez noč pustite pokritega z mokro kuhinjsko krpo.
 8. Naslednje jutro kruh narežite na rezine in jih položite na pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko. Reznine kruha sedaj pecite na 140 °C 45/50 minut (čez 20 minut jih obrnite).
 9. Pečico na pol odprite in počakajte, da se rezine kruha ohladijo. 

Tef je brezglutensko žito in prihaja iz Etiopije. Je najbolj drobno žito na svetu, a ima dokazano največ hranilnih snovi med vsemi žiti. Poznano je po visoki vsebnosti železa (kar 54% DPV), fosforja (kar 61% PDV), bakra (kar 81% PDV). Vsebuje še kalcij, magnezij, cink, kalij, mangan, vitamin B1, B2, niacin, B5, B6 in vitamin K. Tef vsebuje veliko vlaknin. Je tudi vir beljakovin (vsebuje 14% proteinov) in vsebuje vseh 8 aminokislin.

 

Tef je dobrodošla novost za vse, ki so preobčutljivi na gluten. Je popolnoma brez glutena in ima boljšo hranilno vrednost kot na primer koruza, riž ali proso, ki so običajno del prehrane celiakašev. 

 

Italijansko podjetje LT Africa Teff je trenutno edino evropsko podjetje, ki uvaža tef neposredno iz Etiopije. Gojijo ga tudi v Evropi, a ta nima tako visoke hranilne vrednosti, saj mora rasti na nadmorski višini med 1.800 in 2.500 metri in hkrati uspevati  v prsti, ki je bogata z minerali. Tef se na trgu pojavlja tudi iz držav neposredne bližine Etiopije, vendar je ta dokazano manj kakovosten.

 

Vse izdelke iz tefa, ki jih lahko kupite s spletni trgovini www.norma.si in bio prodajalnah Norma v Mariboru in v Ljubljani, si lahko ogledate TUKAJ.  

 

Natisni
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.

Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se