Egipčanski tajin
Sestavine:
- 2 jž sezamovega olja
- 2 majhni čebuli, grobo sesekljani
- 2 čž mlete orientalske kumine
- 2 čž mletega koriandra
- 1 čž zdrobljenih čilijev ali čili v prahu
- 1 čž cimeta
- 2 stroka česna, zmleta
- 1 jž paradižnikove mezge
- 1 srednje velika buča maslenka, olupljena in narezana na koščke
- 1 sladek krompir – batate, narezan na koščke
- 2 korenčka, narezana na koščke
- 1 skodelica sesekljanih suhih marelic
- 4 skodelice zelenjavne juhe
- 2 jž limoninega soka
- Himalajsko sol in črni poper
- 600 g čičerike iz pločevinke, oprane in posušene
- 2 jž nasekljanega peteršilja in še nekaj peteršilja za okrasitev
- 1 skodelica sesekljanega koriandra in nekaj za okrasitev
- 3 skodelice kuskusa
- 2 skodelici vrele vode
- 1½ skodelici vroče zelenjavne juhe
- Semena 1 granatnega jabolka – po želji
Priprava:
- Vzemi večjo ponev s pokrovom in segrej olje do srednje temperature. Dodaj čebulo in jo skuhaj do mehkega, kar traja približno 10 minut.
- Dodaj kumino, koriander, zdrobljen oziroma mleti čili, cimet, česen in paradižnikovo mezgo, kuhaj minuto ali dve, dokler ne zadiši.
- Dodaj bučo, batate, korenje in posušene marelice ter dobro premešaj. Prilij 2 ½ skodelici zelenjavne juhe ter limonin sok in počasi segrej do vretja.
- Kuhaj delno pokrito na nizki temperaturi približno pol ure oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča. Začini s soljo in poprom. Dodaj čičeriko, peteršilj in sveži koriander; vse skupaj naj rahlo vre še nadaljnjih 5 do 10 minut.
- Medtem kuskus na tanko porazdeli na dnu velike posode za pečenje, prelij z vrelo vodo in s preostalo 1 ½ skodelice zelenjavne juhe ter prekrij s pokrovko ali tanko folijo. Pusti stati 10 do 15 minut, dokler kuskus ne posrka tekočine. Na koncu kuskus zrahljaj z vilico.
- Pred postrežbo kuskus preloži na veliko servirno ploščo, zelenjavo porazdeli po vrhu in okrasi s peteršiljem in svežim koriandrom. Po želji po vrhu posuj s semeni granatnega jabolka.
Tajin je severnoafriška jed, poimenovana po glineni posodi, v kateri se kuha. V posodi se počasi kuha gosta omaka z raznovrstnimi sestavinami, med katerimi so najpogostejše meso, zelenjava, suho sadje, oreščki in začimbe. V tem receptu imajo glavno vlogo buča maslenka, sladek krompir, čičerika ter kuskus. Glinene posode ne potrebujete, le biološko pridelane orientalske začimbe in tajin bo takšen, kot bi ga pripravili Egipčani!



