Egipčanski tajin


Sestavine:
  • 2 jž sezamovega olja
  • 2 majhni čebuli, grobo sesekljani
  • 2 čž mlete orientalske kumine
  • 2 čž mletega koriandra
  • 1 čž zdrobljenih čilijev ali čili v prahu
  • 1 čž cimeta
  • 2 stroka česna, zmleta
  • 1 jž paradižnikove mezge
  • 1 srednje velika buča maslenka, olupljena in narezana na koščke
  • 1 sladek krompir – batate, narezan na koščke
  • 2 korenčka, narezana na koščke
  • 1 skodelica sesekljanih suhih marelic
  • 4 skodelice zelenjavne juhe
  • 2 jž limoninega soka
  • Himalajsko sol in črni poper
  • 600 g čičerike iz pločevinke, oprane in posušene
  • 2 jž nasekljanega peteršilja in še nekaj peteršilja za okrasitev
  • 1 skodelica sesekljanega koriandra in nekaj za okrasitev
  • 3 skodelice kuskusa
  • 2 skodelici vrele vode
  • 1½ skodelici vroče zelenjavne juhe
  • Semena 1 granatnega jabolka – po želji

 Priprava: 

 

  1. Vzemi večjo ponev s pokrovom in segrej olje do srednje temperature. Dodaj čebulo in jo skuhaj do mehkega, kar traja približno 10 minut.
  2. Dodaj kumino, koriander, zdrobljen oziroma mleti čili, cimet, česen in paradižnikovo mezgo, kuhaj minuto ali dve, dokler ne zadiši.
  3. Dodaj bučo, batate, korenje in posušene marelice ter dobro premešaj. Prilij 2 ½ skodelici zelenjavne juhe ter limonin sok in počasi segrej do vretja.
  4. Kuhaj delno pokrito na nizki temperaturi približno pol ure oziroma toliko časa, da se zelenjava zmehča. Začini s soljo in poprom. Dodaj čičeriko, peteršilj in sveži koriander; vse skupaj naj rahlo vre še nadaljnjih 5 do 10 minut. 
  5. Medtem kuskus na tanko porazdeli na dnu velike posode za pečenje, prelij z vrelo vodo in s preostalo 1 ½ skodelice zelenjavne juhe ter prekrij s pokrovko ali tanko folijo. Pusti stati 10 do 15 minut, dokler kuskus ne posrka tekočine. Na koncu kuskus zrahljaj z vilico.  
  6. Pred postrežbo kuskus preloži na veliko servirno ploščo, zelenjavo porazdeli po vrhu in okrasi s peteršiljem in svežim koriandrom. Po želji po vrhu posuj s semeni granatnega jabolka. 

Tajin je severnoafriška jed, poimenovana po glineni posodi, v kateri se kuha. V posodi se počasi kuha gosta omaka z raznovrstnimi sestavinami, med katerimi so najpogostejše meso, zelenjava, suho sadje, oreščki in začimbe. V tem receptu imajo glavno vlogo buča maslenka, sladek krompir, čičerika ter kuskus. Glinene posode ne potrebujete, le biološko pridelane orientalske začimbe in tajin bo takšen, kot bi ga pripravili Egipčani! 

 

Natisni
S kljukico soglašaš, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi tvoje podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.

Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašaš, da bomo tvoje podatke profilirali in boš prejemal le e-novice, ki temeljijo na tvojih osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se