Kaj je bio hrana

Ekološko (eko), biološko (bio) ali organsko so poimenovanja za ekološko pridelane pridelke in proizvode ter imajo pri določanju kakovosti hrane enak pomen (pri tem je beseda bio germanskega izvora in je uveljavljena v germansko govorečih državah, organsko na anglosaksonskem področju, v Sloveniji pa naj bi bil prevladujoč izraz ekološki, uporabljati pa se sme tudi biološko oziroma bio).

 

 

 

Pojmi imajo zakonsko regulirano ozadje in pomenijo, da so pridelki pridelani in predelani po smernicah ekološkega kmetijstva in so nedvoumno bio kakovosti. Številni ostali pojmi v današnji praksi potrošniku žal ne zagotavljajo nikakršne garancije za najvišjo kakovost in varnost hrane.

 

Certificirano ekološko pridelano hrano med drugim odlikujejo naslednja dejstva:

  • 100% brez gensko spremenjenih organizmov.
  • Brez uporabe konzervansov in ojačevalcev okusa.
  • Brez umetnih arom in emulgatorjev.
  • Vzgoja rastlin brez fitofarmacevtskih sredstev.
  • Kolobarjenje rastlin in premišljeno sosedstvo med vrstami rastlin.
  • Pobiranje škodljivcev in vzpodbujanje naseljevanja koristnih žuželk.
  • Spoštljiv odnos do živali. 
  • Živinoreja brez antibiotikov in hormonov.
  • Boljši okus hrane.
  • Trajnostni razvoj planeta.

 

 

Kakšna je bio hrana

 

Bio hrana zadovoljuje potrebo po varnih, pristnih, okusnih in visokokakovostnih živilih. Vsebuje več vitamina C, manj težkih kovin in več mineralov, ima večjo vsebnost suhe snovi in je okusnejša od konvencionalno pridelane hrane.

 

Bio hrana je na prvi pogled tudi nekoliko dražja od konvencionalne hrane. V kmetijstvu, predelavi ter v kontrolnih institucijah in trgovinah sodeluje vrsta ljudi, ki se trudi za pridelavo po strogih kriterijih in za nadzor, ki končnemu potrošniku jamči le najkakovostnejšo hrano. Kakovost tudi rabi svoj čas, saj je predelava bio hrane pogosto bolj zapletena. Mnoge metode, ki konvencionalni panogi pospešijo postopke dela − da so lahko bolj ekonomični, v ekološki predelavi niso dovoljene.

 

 

 

Pri primerjavi cen med konvencionalnimi in bio živili ne velja primerjati le končnega zneska na računu, temveč je potrebno upoštevati tudi ekološko onesnaževanje voda, ki ga potrošniki prav tako plačujemo, le na drugem mestu. Pri končni ceni je potrebno upoštevati tudi dejstvo, da ozaveščen porabnik ne troši za nepotrebne dobrine in da je bio hrana energetsko veliko bogatejša od konvencionalne. Če upoštevamo še stroške za nakup zdravil in izostanke iz dela zaradi bolezni, je računica vedno bolj jasna. Ni bio hrana tista, ki je tako draga, le konvencionalna hrana je z leti postala tako zelo poceni, da se lahko upravičeno vprašamo, kaj se je zgodilo s kakovostjo hrane.

 

Kaj prodaja Norma in od kod prihajajo izdelki

 

Bio prodajalna Norma nudi izdelke, ki jih potrebujejo posamezniki in družine za vse obroke skozi ves dan ter tudi druge izdelke dnevne potrošnje v gospodinjstvu. Sveži kruh, sveže sadje in zelenjava ter mlečni in zamrznjeni izdelki tvorijo temelj ponudbe. Ostali pakirani prehrambeni izdelki, naravna kozmetika in ekološka čistila ter povsem praktični predmeti za gospodinjstvo zaokrožujejo asortiman in tako potrošnik na enem mestu zadovolji tako rekoč vse potrebe.

 

Normine police so prioritetno namenjene izdelkom slovenskih ekoloških kmetov in predelovalcev. Ponudba slovenske bio hrane je še vedno zelo razdrobljena in majhna in prav takšna je potem tudi nabava, vendar je dolgoročno gledano potrebno slovensko ekološko kmetijstvo vzpodbujati tudi z ustrezno velikostjo maloprodajne mreže. Pridelava in prodaja regionalnih bio izdelkov vzpodbuja slovensko samooskrbo in minimizira onesnaževanje okolja.

 

Številni bio izdelki pa prihajajo na naše police tudi iz tujine, saj moramo zadovoljiti potrebe naših kupcev po bio hrani enakomerno skozi vso leto. Vendar z vsakim slovenskim bio izdelkom, ki nam ga ponudijo slovenski kmetje, nadomestimo tuj izdelek na polici. Verjamemo, da vse najboljše raste ter prihaja iz neposredne okolice, in sodelovanje z okoliškimi ekološkimi kmeti in predelovalci bo pomemben dejavnik v razvoju vsake bioprodajalne Norme.

 

Ime »bio prodajalna Norma« smo si nadeli, ker ima vsak ekološko certificiran izdelek oznako bio v uradnem logotipu in potrošnik lažje vzpostavi logično povezavo med certifikatom in prodajalno. Norma je tudi beseda za standard in menimo, da bi morala bio hrana predstavljati tisti minimum kakovosti hrane, ki jo zaužijemo. Na slabšo kakovost hrane, na ljubo svojega zdravja, ne bi smel pristati nihče.

 

 

Preberite si več o Kakovosti in certifikatih

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se