Vitamin C

Brez glutena
Brez palmovega olja
Embalaža prijazna okolju
Vegansko
Cena: 12,95 €
V košarico
Brez glutena
Brez jajc
Brez laktoze
Vegansko
Cena: 21,90 €
V košarico

 

Kako pomemben je vitamin C za vaše zdravje

 

Vitamin C je bistveno hranilo, ki je priljubljeno zaradi svojih antioksidativnih lastnosti in podpore zdravemu imunskemu sistemu. Naravno ga najdemo v številnih živilih, lahko pa ga jemljemo tudi kot prehranski dodatek.

 

Telo potrebuje C vitamin za normalne fiziološke funkcije. Ima vlogo pri obvladovanju okužb in celjenju ran ter je močan antioksidant, ki lahko nevtralizira škodljive proste radikale. Potreben je za tvorbo kolagena, vlaknate beljakovine v vezivnem tkivu, ki je vtkana v različne sisteme v telesu.

 

Medtem ko se vitamin C ponaša s številnimi koristmi, je najbolj znan po svoji vlogi pri delovanju imunskega sistema. Raziskave so pokazale, da lahko vitamin C okrepi vaš imunski sistem in skrajša simptome bolezni, vključno s prehladom. To je zato, ker vitamin C spodbuja proizvodnjo belih krvnih celic, znanih kot limfociti in fagociti. Te celice pomagajo zaščititi vaše telo pred nekaterimi virusi in okužbami.

 

Pomanjkanje vitamina C

 

Pomanjkanje C vitamina lahko povzroči:

 

- Skorbut - značilna bolezen hudega pomanjkanja vitamina C, kaže simptome, ki so posledica izgube kolagena, kar oslabi vezivna tkiva in povzroči:

o kožne lise, ki nastanejo zaradi krvavitev in modric zaradi zlomljenih krvnih žil,

o otekanje ali krvavenje dlesni in morebitno izgubo zob,

o izgubo las,

o zakasnjeno celjenje kožnih ran,

- Utrujenost, slabo duševno počutje in nihanje v razpoloženju;

- Počasnejše okrevanje po bolezni;

- Anemijo zaradi pomanjkanja železa zaradi zmanjšane absorpcije nehemskega železa.

 

Koliko vitamina C na dan potrebujemo?

 

Priporočena dnevna količina zaužitega vitamina C za otroke nad 13 let, mladostnike, odrasle osebe in starostnike je 100 mg. Referenčne vrednosti so nekoliko nižje za otroke pod 13 let. Nosečnice do 4. meseca bi naj zaužile 110 mg na dan in doječe mamice 150 mg.

 

Naravni vitamin C

 

Najboljši C vitamin je takšen, ki prihaja iz polnovredne hrane in prehranskih dopolnil iz polnovredne hrane. Umetne različice vitamina C telesu niso naravne in jih telo ne more izkoristiti na enak način kot naravni vitamin C. Izogibajte se prehranskim dopolnilom, ki vsebujejo sintetično askorbinsko kislino.

 

Liposomski vitamin C

 

Medtem ko je vitamin C v vodi topno hranilo, ga lahko združimo z maščobo, da podpremo, kako ga telo sprejema in uporablja. Ko je vitamin C združen s fosfolipidi, je to znano kot liposomska formulacija.

 

Vitamin C 1000 mg

 

Vitamin C v visokih odmerkih kot je 1000 mg na kapsulo se lahko uporablja pri povečanih potrebah po C vitaminu v primerih prehlada, bolezni in znakov pomanjkanja vitamina C.

 

Vitamin C in cink

 

Pogosto bomo zasledili prehransko dopolnilo C vitamina z dodatkom cinka. Oba namreč podpirata imunski sistem in zmanjšujeta tveganje za številne bolezni, kot so bolezni srca in možganska kap.

 

Vitamin C za otroke

 

Dobra alternativa vitamina C za otroke je v obliki napitkov ali prahu, ki ga lahko vmešamo v napitke. Če sami uporabljate dobro prehransko dopolnilo v kapsuli, lahko istega ponudite tudi svojemu otroku, tako da vsebnost kapsule vmešate v njihov najljubši napitek.

 

Preberite tudi naslednje članke o vitaminu C:

 

Kako vitamin C vpliva na vaš imunski sistem? 

Kateri vitamin C izbrati za svoje potrebe? 

Je askorbinska kislina naravni vitamin C? 

 

Pogosto zastavljena vprašanja (FAQ)

Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se