Kateri magnezij kupiti – popoln vodnik za izbiro najboljšega magnezija

 

Ko se odločamo za nakup pravega magnezija za svoje potrebe, na prodajnih policah naletimo na različne oblike – od magnezijevega klorida, citrata, bisglicinata, tavrata… V tem članku pojasnjujemo, kaj posamezne oblike pomenijo in za kaj se posamezna oblika uporablja. Opremljeni s tem znanjem boste natančno vedeli, kateri magnezij kupiti. Pa poglejmo.

 

 

 

Magnezij je ključen mineral za naše zdravje

 

Magnezij je mineral, ki ga je veliko v naravi in v človeškem telesu. Dnevno ga običajno zaužijemo s hrano in vodo. Poleg kalija je magnezij drugi najpogostejši ion v naših celicah in četrti najpogostejši mineral v človeškem telesu. Ugotovljeno je bilo, da ta mineral sodeluje pri aktivaciji več kot 300 encimov in telesnih kemikalij ter je ključna sestavina celičnih procesov, ki ustvarjajo energijo in presnovo.

 

Magnezij ima ključno vlogo pri številnih telesnih funkcijah in pomembno vpliva na zdravje srca, ožilja, kosti, presnove (1, 2, 3). Magnezij ima tudi pomembno vlogo pri kvaliteti našega spanja, hormonskem ravnovesju, zmanjševanju PMS simptomov in obvladovanju stresa (4, 5, 6, 7). Depresivna stanja so lahko posledica pomanjkanja magnezija (8).

 

Sodoben način življenja povzroča, da že skoraj dve tretjini evropskega prebivalstva trpi za pomanjkanjem magnezija in se sooča s simptomi pomanjkanja magnezija:

 

 • razburjenje;
 • anksioznost;
 • nespečnost:
 • razdražljivost;
 • nemirne noge;
 • slabost;
 • bruhanje;
 • palpitacije;
 • nizek krvni tlak;
 • zmedenost;
 • mišični krči:
 • mišična šibkost;
 • slaba rast nohtov;
 • epileptični napadi.

 

Vzroki za pomanjkanje magnezija so:

 

 • Zdravstveno stanje prebavnega sistema in ledvic, ki skrbita za uravnavanje magnezija v telesu.
 • Kronični stres, ki povzroča izčrpavanje zalog magnezija.
 • Zdravstvena stanja, kot so sindrom razdraženega črevesja, ulcerozni kolitis, sladkorna bolezen, hipertiroidizem. Močne menstruacije, prekomerno znojenje, bolezni ledvic in jemanje diuretikov, lahko prav tako povzročijo nizko raven magnezija.
 • Nekatera zdravila.
 • Prekomerno uživanje kave, alkohola, sladkorja, soli in beljakovin.
 • Procesirana hrana, prehrana osiromašena s hranili ali zelo restriktivne diete.
 • Znižana stopnja magnezija v hrani in vodi zaradi sodobnega intenzivnega načina kmetovanja.

 

Več o simptomih in vzrokih pomanjkanja magnezija ter o delovanju in koristih magnezija smo pisali v članku: Magnezij - ključen mineral za boljše vsakodnevno počutje

 

 

Kateri magnezij kupiti?

 

Vprašanje, kateri naravni magnezij kupiti, je povsem na mestu, saj obstaja veliko oblik in vrst naravnega magnezija, ki jih načeloma uporabljamo v različne namene.

 

Magnezij je zelo reaktiven mineral, kar pomeni, da najpogosteje obstaja v kombinaciji z drugim atomom ali molekulo. Ko se magnezij poveže z drugo spojino, to imenujemo kelacija. Kelirani magnezij ima večjo biološko razpoložljivost in se lažje absorbira v krvni obtok skozi tanko črevo.

 

V prehranskih dopolnilih najdemo naslednje oblike:

 

 • Netopne anorganske soli, kot je magnezijev oksid.
 • Topne anorganske soli, kot je magnezijev sulfat.
 • Topne organske soli, kot sta magnezijev citrat ali magnezijev laktat.
 • Topni organski kompleksi, kot je magnezijev bisglicinat.

 

Učinkovitost dodatka je, kot že rečeno, povezana z njegovo "biološko razpoložljivostjo" – to pomeni, kako enostavno naše telo absorbira magnezij. Na to vpliva topnost, ki je odvisna od vrste molekule, na katero je magnezij vezan. Na splošno velja, da bolj ko je magnezij topen, bolj se absorbira.

 

Od molekule, na katero je magnezij vezan, pa je odvisno tudi, v katere namene to obliko uporabljamo.

 

Druga posebnost magnezija pa je ta, da lahko magnezij uporabljamo oralno ali topično, saj se magnezij absorbira tudi skozi kožo. Za nanos na kožo se najpogosteje uporablja magnezijevo olje ali raztopljen magnezijev klorid, ki služi predvsem lajšanju mišičnih krčev in sprostitvi mišic in ne povečevanju ravni magnezija v telesu.

 

 

Katera oblika magnezija je najprimernejša za mojo težavo?

 

V nadaljevanju opisujemo različne oblike naravnega magnezija, odvisne od tega na katero molekulo je magnezij vezan. Vsaka oblika lahko služi svojemu namenu, številna prehranska dopolnila pa vsebujejo kombinacijo različnih oblik, kar je po študijah sledeč klinično učinkovito in primerno tudi kot splošno dodajanje magnezija k prehrani.

 

Magnezijev oksid: za lajšanje zaprtja

 

Magnezijev oksid je sol, ki združuje magnezij in kisik.

 

Ta vrsta se običajno ne uporablja za preprečevanje ali zdravljenje pomanjkanja magnezija, kljub temu da vsebuje kar več kot 50 % magnezija, saj nekatere študije poročajo, da ga prebavni trakt slabše absorbira (9).

 

Namesto tega se pogosteje uporablja za kratkoročno lajšanje neprijetnih prebavnih simptomov, kot so zgaga, prebavne motnje in zaprtje, saj večja količina magnezija povzroči povečanje vsebnosti vode v črevesju, kar poveča volumen blata in spodbudi gibanje črevesja. Zato se magnezijev oksid pogosto uporablja kot pomoč ljudem z dolgotrajnim ali z zdravili povzročenim zaprtjem (10).

 

Uporablja se lahko tudi za zdravljenje in preprečevanje migrene (11).

 

V Normi vam je magnezijev oksid na voljo v kombinaciji z ostalimi oblikami magnezija:

 

 • Aktiven magnezij Viridian – magnezij kapsule, ki zraven magnezijevega oksida vsebuje še magnezijev citrat in bisglicinat.

 

 • Magnezijev kompleks Naturtreu – magnezij kapsule, ki vsebuje mešanico magnezijevega oksida, malata, disglicinata in trimagnezijevega dicitrata (magnezij v tabletah).

 

 • Magnezij z dodatkom B6 in žafrana Viridian – magnezij kapsule - se priporoča predvsem za hormonska neravnovesja, ki jih spremljajo PMS, razdraženost ter močne in/ali boleče menstruacije. Vitamin B6 omogoča lažjo absorpcijo magnezija v celico, z njegovo pomočjo pa lahko telo izdela progesteron. Če v telesu nimamo dovolj progesterona se počutimo nemirne in izražamo več simptomov PMS. Žafran je znan kot močan antioksidant, ki deluje protiventno in je po opravljenih študijah dokazal učinke podobne antidepresivnim zdravilom.

 

Magnezijev citrat: za zdravje prebavil

 

Magnezijev citrat je oblika magnezija, ki je povezana s citronsko kislino.

 

Nekatere raziskave kažejo, da je ta vrsta med najbolj biološko razpoložljivimi oblikami magnezija, kar pomeni, da se v prebavnem traktu lažje absorbira kot druge oblike (12).

 

Običajno ga jemljemo peroralno za dopolnitev nizke ravni magnezija. Zaradi naravnega odvajalnega učinka se včasih uporablja tudi v večjih odmerkih za zdravljenje zaprtja. Citronska kislina je namreč sama po sebi blago odvajalo. Magnezijev citrat se zato priporoča tistim, ki imajo občasno zaprtje ali prebavne motnje.

 

Poleg tega se lahko uporabi kot pomirjevalno sredstvo za lajšanje simptomov, povezanih z depresijo in anksioznostjo, vendar je o teh uporabah potrebnih več raziskav (13).

 

Raziskave so pokazale, da je magnezijev citrat učinkovit tudi pri zmanjševanju krčev v nogah pri nosečnicah (14).

 

V Normi vam je na voljo:

 

 

 • Magnezijev napitek Mgnificent – magnezijev citrat v prahu, ki vsebuje pet kakovostnih oblik magnezija z visoko absorbcijo: magnezijev bisglicinat, magnezijev taurat, magnezijev malat, magnezijev glukonat in magnezijev citrat.

 

 • Aktiven magnezij Viridian – magnezij kapsule, ki vsebuje kombinacijo 3 oblik magnezija, med njimi tudi magnezijev citrat.

 

 • Magnezijev kompleks Naturtreu – magnezij kapsule, ki vsebuje 4 vire magnezija, med njimi tri-magnezijev dicitrat, ki predstavlja dvakrat večjo količino elementarnega magnezija v primerjavi z običajnim citratom.

 

 • Sirup kalcij, magnezij in cink Floradix – tekoči magnezij, ki vsebuje raztopljen magnezijev glukonat in citrat ter kalcij in cink v izbranih zeliščnih in sadnih koncentratih za hitro in enostavno absorpcijo.

 

 

Magnezijev bisglicinat: za spanje

 

V magnezijevem bisglicinatu je magnezijev ion vezan na aminokislino glicin, kar posnema način, kako se magnezij nahaja v naravnih virih.

 

Aminokislina glicin je znana po svojih pomirjujočih lastnostih, z ugodnim učinkom na spanje in stres. Magnezij na splošno pomaga pri nespečnosti, vezan na aminokislino glicin pa v te namene postane še uporabnejši.

 

Magnezijev bisglicinat je tudi biološko dostopnejši kot sol, saj se lahko v črevesju absorbira po drugem kanalu, ki je namenjen izključno aminokislinam. Ta dodatni "VIP-vstop" pomeni, da lahko hitreje in lažje vstopi v naše črevesne celice in je tudi lažje prebavljiv oziroma nežnejši do našega želodca (15).

 

Aminokislinski kelati so tudi bolj stabilne molekule, zato se v telesu bolje zadržujejo (16). To pomeni, da magnezij dlje časa ostane v našem telesu in ima tako več možnosti, da ga uporabimo, ko ga potrebujemo.

 

Njegova glavna pomanjkljivost je ta, da je magnezijev bisglicinat zelo velika molekula, zato ga moramo dozirati v večjih količinah, da se zagotovi uporabna količina magnezija.

 

Rešitev za to je, da magnezijev disglicinat kombiniramo z nekaj magnezijevega oksida, kar poveča količino pridobljenega magnezija, kar je lahko koristno, kadar je raven magnezija v telesu zelo nizka.

 

Ta kombinacija naj bi tudi povečala topnost magnezijevega oksida, kar izboljša njegovo absorpcijo (17).

 

Pravzaprav veliko magnezijevih prehranskih dopolnil vsebuje kombinacijo teh dveh magnezijev.

 

V Normi so vam na voljo:

 

 • Liposomski magnezij Lipolife – tekoči magnezij, ki vsebuje magnezij v obliki bisglicinata. Liposomske oblike so znane po izjemni absorpciji. Od drugih oblik liposomske oblike dosežejo absorpcijo več kot 95%.

 

 • Liposomski magnezij Ekolife - tekoči magnezij, ki zraven magnezijevega bisglicinata v liposomski obliki vsebuje še druge bistvene minerale kot so cink, selen, krom in taurin.

 

 • Magnezijev napitek Mgnificent – magnezij v prahu, ki zraven magnezijevega bisglicinata vsebuje še druge oblike magnezija (citrat, malat, tavrat in orotat).

 

 • Magnezijev kompleks Naturtreu – magnezij kapsule, ki vsebuje kombinacijo trimagnezijevega dicitrata, magnezijevega oksida, malata in disglicinata.

 

 

 • Magnezij z dodatkom B6 in žafrana – magnezij kapsule, kjer je kombinaciji magnezijevega oksida, citrata in bisglicinata dodan še B6 za lažjo absorpcijo in žafran, ki je znan kot močan antioksidant. To prehransko dopolnilo se priporoča predvsem za hormonska neravnovesja.

 

Magnezijev klorid: za enostavno absorpcijo

 

Magnezijev klorid je magnezijeva sol, ki vsebuje klor - nestabilen element, ki se dobro veže z drugimi elementi, vključno z natrijem in magnezijem, in tvori soli.

 

V prebavnem traktu se dobro absorbira, zato je odličen večnamenski dodatek. Uporabljate ga lahko za zdravljenje nizke ravni magnezija, zgage in zaprtja (18).

 

Magnezijev klorid se absorbira tudi skozi kožo, zato ga pogosto najdemo v kremah ali oljih za telo z magnezijem. Nanešen na kožo se uporablja za pomiritev in sprostitev bolečih mišic. Raziskave so pokazale, da uporaba magnezijevega klorida na rokah in nogah zmanjša bolečino pri ljudeh s fibromialgijo (19).

 

V Normi vam je na voljo:

 

 • Magnezijev klorid Bufo Organic – magnezij v granulah, ki se raztopljen v vodi uživa oralno, lahko pa ga uporabljamo tudi kot kopalno sol ali masažno olje. Magnezijev klorid se uporablja tudi kot sirilo za sojino mleko.

 

 • Magnezijevo olje Mgnificent – tekoči magnezij za zunanjo uporabo, ki zagotavlja popolnoma naravno raztopino magnezijevega klorida iz 250 milijonov let starega in neonesnažeenga mineralnega vira, s črpališčem 1500 m pod zemeljsko površino, brez dodanih konzervansov. Vsebuje mešanico magnezijevega klorida, bromida in sulfata.

 

Magnezijev sulfat: za lajšanje bolečin

 

Magnezijev sulfat nastane z združitvijo magnezija, žvepla in kisika in se večinoma uporablja za kopeli.

 

Je bele barve in ima podobno strukturo kot kuhinjska sol. Lahko ga uživamo kot pomoč pri zaprtju, vendar se zaradi njegovega neprijetnega okusa in močnega diuretičnega učinka na prebavo veliko ljudi odloči za alternativno obliko za podporo prebave.

 

Magnezijev sulfat pogosto raztopimo v vodi za kopel, da pomirimo boleče, razbolele mišice in ublažimo stres. Včasih je vključen tudi v izdelke za nego kože, kot sta losjon ali olje za telo.

 

20 minut kopeli z magnezijevim sulfatom je odličen način za sprostitev po dolgem dnevu ali naporni vadbi.

 

V Normi vam je na voljo v Magnezijevem olju Mgnificent v priročni embalaži s pršilko za lahek nanos. Vsebuje magnezijev klorid, bromid in sulfit ter natrijev klorid, kalijev klorid in kalcijev klorid, ki prispevajo k normalnem delovanju živčnega sistema in mišic.

 

Magnezijev tavrat: za uravnavanje sladkorja v krvi

 

Magnezijev tavrat vsebuje aminokislino tavrin.

 

Raziskave kažejo, da ima ustrezen vnos tavrina in magnezija pomembno vlogo pri uravnavanju krvnega sladkorja. Tako lahko ta posebna oblika spodbuja zdravo raven sladkorja v krvi (20, 21).

 

Magnezij in tavrin podpirata tudi zdrav krvni tlak (22, 23).

 

Nedavna študija na živalih je pokazala, da je magnezijev tavrat pri podganah z visokimi vrednostmi znatno znižal krvni tlak, kar pomeni, da lahko ta oblika krepi zdravje srca (24).

 

V Normi vam je na voljo:

 

 

 • Magnezijev napitek Mgnificent – magnezij v prahu, ki vsebuje 5 najkvalitetnejših oblik magnezija (magnezijev tavrat, orotat, bisglicinat, malat in citrat), z dodatkom cinka, vitamina C in B6.

 

Magnezijev malat: za dopolnitev ravni magnezija

 

Magnezijev malat vsebuje jabolčno kislino, ki je naravno prisotna v živilih, kot sta sadje in vino. Ta kislina ima kisel okus in se pogosto uporablja kot aditiv za živila za izboljšanje okusa ali dodajanje kislosti.

 

Raziskave kažejo, da se magnezijev malat zelo dobro absorbira v prebavnem traktu, zato je odlična možnost za dopolnitev ravni magnezija (25).

 

Nekateri ljudje poročajo, da je blažji za organizem in ima morda manj odvajalnega učinka kot druge vrste.

 

Magnezijev malat se občasno priporoča kot zdravilo za zdravljenje simptomov, povezanih s fibromialgijo in sindromom kronične utrujenosti. Vendar trenutno ni trdnih znanstvenih dokazov, ki bi potrjevali te učinke (26).

 

V Normi vam je na voljo v kombinaciji z ostalimi oblikami magnezija:

 

 

 

Magnezijev orotat: za zdravje srca

 

Magnezijev orotat vsebuje orotinsko kislino, naravno snov, ki v telesu sodeluje pri gradnji genetskega materiala, vključno z DNK (27).

 

Zlahka se absorbira in nima močnih odvajalnih učinkov, značilnih za druge oblike (28).

 

Zgodnje raziskave kažejo, da lahko magnezijev orotat spodbuja zdravje srca zaradi edinstvene vloge orotinske kisline v poteh proizvodnje energije v tkivu srca in krvnih žil (28).

 

Zato je priljubljen med tekmovalnimi športniki in ljubitelji fitnesa, pomaga pa lahko tudi ljudem z boleznimi srca.

 

V eni od raziskav na 79 osebah s hudim srčnim popuščanjem je bilo ugotovljeno, da so bili dodatki z magnezijevim orotatom bistveno učinkovitejši pri obvladovanju simptomov in preživetju kot placebo (29).

 

V Normi vam je na voljo v kombinaciji z ostalimi oblikami magnezija v Magnezijevem napitku Mgnificent – magnezij v prahu, ki vsebuje optimalno razmerje 5 najkvalitetnejših oblik magnezija, cinka in vitaminov C in B6 ter naravnega izvlečka robidnice.

 

 

Povzetek

 

Magnezijev oksid se pogosto uporablja za lajšanje prebavnih težav, kot sta zgaga in zaprtje. Magnezijev oksid velja za obliko, ki je manj biološko razpoložljiva, vendar se njegova topnost poveča z dodatkom magnezijevega bisglicinata, kar je tudi razlog, da ti dve obliki največkrat zasledimo skupaj.

 

Magnezijev citrat je ena izmed najbolj priljubljenih vrst magnezijevih dodatkov, ki jo telo zlahka absorbira. Uporablja se predvsem za zviševanje ravni magnezija in preprečevanje zaprtja.

 

Magnezijev bisglicinat se pogosto uporablja zaradi pomirjujočih učinkov pri zdravljenju tesnobe, depresije in nespečnosti. Vendar so raziskave, ki bi potrdile njegovo učinkovitost pri takšnih stanjih, zaenkrat omejene.

 

Magnezijev klorid se zlahka absorbira oralno in se uporablja za zdravljenje zgage, zaprtja in nizke ravni magnezija. Največkrat se uporablja lokalno za lajšanje bolečin v mišicah in ne za dvigovanje ravni magnezija v telesu.

 

Magnezijev sulfat se pogosto raztopi v vodi za lajšanje stresa in bolečih mišic.

 

Magnezijev tavrat je morda najboljša oblika za obvladovanje visokega krvnega sladkorja in visokega krvnega tlaka, čeprav je za to potrebnih več študij.

 

Magnezijev malat se zlahka absorbira in ima lahko manjši odvajalni učinek kot druge oblike. Občasno ga priporočajo pri kroničnih boleznih, kot je fibromialgija, vendar tega trenutno ne podpirajo nobeni znanstveni dokazi.

 

Magnezijev orotat lahko okrepi zdravje srca, saj izboljša proizvodnjo energije v tkivu srca in krvnih žil.

 

 

Najboljši magnezij prihaja iz hrane

 

Najboljši magnezij prihaja iz hrane, saj vsako živilo vsebuje popoln skupek vitaminov, mineralov in cel spekter pomožnih sestavin, ki omogočajo najboljšo absorpcijo v našem telesu.

 

Kakšna bo sestava hrane pa je seveda odvisno od tega kje raste. Osiromašena zemlja, ki je posledica intenzivnega kmetijstva, vsebuje le malo mikroorganizmov ključnih za prehranjevanje rastline iz zemlje. Osiromašena zemlja pomeni osiromašen pridelek. Stroka je ocenila, da da ima rastlinska hrana zaradi intenzivnega načina kmetovanja danes 50 % manj hranil, kot pred 50 leti.

 

Zato je najbolje posegati po hrani ekološkega izvora in še bolje iz biodinamičnega kmetijstva (oznaka demeter), kjer je zemlja še vedno bogata z mikroorganizmi in hranilnimi snovmi.

 

Tudi kadar posegamo po prehranskih dopolnilih je najbolje posegati po takšnih, ki so pridobljeni izključno iz rastlin oziroma hrane. Naše telo namreč najbolje absorbira tiste vitamine in minerale, ki so obdani z naravnimi snovmi, torej takšnimi kot jih najdemo v hrani. Vsaka rastlina ima edinstveno in popolno sestavo, ki jo naše telo najbolje prepozna, absorbira in uporabi v najvišjo korist.

 

V članku Najboljši magnezij prihaja iz hrane podrobneje predstavljamo enega najboljših magnezijev v prehranskem dopolnilu Ogaenics.

 

Viri:

 

 1. Rosique-Esteban, Nuria, et al. "Dietary magnesium and cardiovascular disease: a review with emphasis in epidemiological studies." Nutrients 10.2 (2018): 168.
 2. Rondanelli, Mariangela, et al. "An update on magnesium and bone health." Biometals 34.4 (2021): 715-736.
 3. Mori, Hideki, Jan Tack, and Hidekazu Suzuki. "Magnesium oxide in constipation." Nutrients 13.2 (2021): 421.
 4. Zhang, Yijia, et al. "Association of magnesium intake with sleep duration and sleep quality: findings from the CARDIA study." Sleep 45.4 (2022): zsab276.
 5. Dine, Robert F., and Paul H. Lavietes. "Serum magnesium in thyroid disease." The Journal of Clinical Investigation 21.6 (1942): 781-786.
 6. Ebrahimi, Elham, et al. "Effects of magnesium and vitamin b6 on the severity of premenstrual syndrome symptoms." Journal of caring sciences 1.4 (2012): 183.
 7. Boyle, Neil Bernard, Clare Lawton, and Louise Dye. "The effects of magnesium supplementation on subjective anxiety and stress—a systematic review." Nutrients 9.5 (2017): 429.
 8. Serefko, Anna, et al. "Magnesium in depression." Pharmacological Reports 65.3 (2013): 547-554.
 9. Schuchardt, J. P., and A. Hahn. "Intestinal absorption and factors influencing bioavailability of magnesium—an update. Curr Nutr Food Sci 13: 260–278." (2017).
 10. Mori, Hideki, Jan Tack, and Hidekazu Suzuki. "Magnesium oxide in constipation." Nutrients 13.2 (2021): 421.
 11. Yablon, Lisa A., and Alexander Mauskop. "Magnesium in headache." Magnesium in the Central Nervous System. University of Adelaide Press, South Australia (2011): 125-134.
 12. Walker, Ann F., et al. "Mg citrate found more bioavailable than other Mg preparations in a randomised, double‐blind study." Magnesium research 16.3 (2003): 183-191.
 13. Kirkland, Anna E., Gabrielle L. Sarlo, and Kathleen F. Holton. "The role of magnesium in neurological disorders." Nutrients 10.6 (2018): 730.
 14. Roffe, Christine, et al. "Randomised, cross-over, placebo controlled trial of magnesium citrate in the treatment of chronic persistent leg cramps." Medical science monitor: international medical journal of experimental and clinical research 8.5 (2002): CR326-30.
 15. Siebrecht, Stefan. ''Magnesium Bisglycinate as safe form for mineral supplementation in human nutrition.'' International Journal of orthomolecular and related medicine 144 (2013): 1-16.
 16. Schuette, Sally A., Bret A. Lashner, and Morteza Janghorbani. "Bioavailability of magnesium diglycinate vs magnesium oxide in patients with ileal resection." Journal of Parenteral and Enteral Nutrition 18.5 (1994): 430-435.
 17. Case, Derek R., et al. "Synthesis and chemical and biological evaluation of a glycine tripeptide chelate of magnesium." Molecules 26.9 (2021): 2419.
 18. Schuchardt, J. P., and A. Hahn. "Intestinal absorption and factors influencing bioavailability of magnesium—an update. Curr Nutr Food Sci 13: 260–278." (2017).
 19. Engen, Deborah J., et al. "Effects of transdermal magnesium chloride on quality of life for patients with fibromyalgia: a feasibility study." Journal of integrative medicine 13.5 (2015): 306-313.
 20. ELDerawi, Wafaa A., et al. "The effects of oral magnesium supplementation on glycemic response among type 2 diabetes patients." Nutrients 11.1 (2018): 44.
 21. Sak, Duygu, et al. "The relationship between plasma taurine levels and diabetic complications in patients with type 2 diabetes mellitus." Biomolecules 9.3 (2019): 96.
 22. Zhang, Xi, et al. "Effects of magnesium supplementation on blood pressure: a meta-analysis of randomized double-blind placebo-controlled trials." Hypertension 68.2 (2016): 324-333.
 23. Abebe, Worku, and Mahmood S. Mozaffari. "Role of taurine in the vasculature: an overview of experimental and human studies." American journal of cardiovascular disease 1.3 (2011): 293.
 24. Shrivastava, Parikshit, et al. "Magnesium taurate attenuates progression of hypertension and cardiotoxicity against cadmium chloride-induced hypertensive albino rats." Journal of Traditional and Complementary Medicine 9.2 (2019): 119-123.
 25. Uysal, Nazan, et al. "Timeline (bioavailability) of magnesium compounds in hours: which magnesium compound works best?." Biological trace element research 187 (2019): 128-136.
 26. Ferreira, Isadora, Ángela Ortigoza, and Philippa Moore. "Magnesium and malic acid supplement for fibromyalgia." Medwave 19.4 (2019): e7633-e7633.
 27. National Library of Medicine. Pubchem. Orotic acid.
 28. Classen, H. G. "Magnesium orotate--experimental and clinical evidence." Romanian journal of internal medicine= Revue roumaine de medecine interne 42.3 (2004): 491-501.
 29. Stepura, O. B., and A. I. Martynow. "Magnesium orotate in severe congestive heart failure (MACH)." International journal of cardiology 131.2 (2009): 293-295.


Datum: 13.7.2023Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se