Katero omego 3 izbrati in na kaj biti pozoren pri nakupu
V času visoko razvite potrošniške družbe je pozornost pri izbiri hrane in prehranskih dopolnil izjemnega pomena. Navsezadnje prehranska dopolnila uživamo, ker hrani, ki jo uživamo primanjkuje esencialnih hranil. Zato se moramo pri nakupu prehranskih dopolnil prepričati ali dejansko vsebujejo to kar iščemo ali so samo še en potrošniški izdelek, ki nevednemu kupcu obljubljajo varno in učinkovito dopolnilo, ki je daleč od tega. V tem članku razčlenjujemo najpomembnejše točke na katere moramo biti pozorni pri nakupu kvalitetnega omega 3 prehranskega dopolnila.

Kaj so omega 3 maščobne kisline?
Omega 3 maščobne kisline so esencialne maščobe, ki jih naše telo ne more sintetizirati iz drugih maščob in jih zato moramo zaužiti s hrano. Spadajo med večkrat nenasičene maščobne kisline, kamor uvrščamo še druge esencialne maščobne kisline kot so omega 6, 9 in druge.
Med temi so še posebej pomembne omega 3, saj sodobna prehrana zagotavlja dovolj drugih esencialnih maščob, medtem ko stroka ugotavlja, da veliko ljudem primanjkuje omega 3.
Danes prihaja do trenda, da s prehrano zaužijemo veliko več omega 6, kot bi jih potrebovali in premalo omega 3. Strokovnjaki se na splošno strinjajo, da je idealno razmerje za dobro počutje 1-4 : 1 omega 6 in omega 3. Vendar pa se je to razmerje močno spremenilo in včasih dosega celo 20 : 1.
To veliko neravnovesje lahko v telesu povzroči razvoj vnetnih procesov, ki so osnova številnih bolezni, vključno z boleznimi srca in ožilja, debelostjo, revmatoidni artritisom in rakom (1).
Med najpomembnejše omega 3 maščobne kisline spadajo:
- alfa-linolenska kislina (ALA), ki spada med esencialno omega 3 in jo najdemo predvsem v rastlinski hrani (nekatera semena, olja iz semen, oreščki, stročnice in zelenolistna zelenjava). Telo lahko potencialno pretvori ALA v druge oblike (EPK in DHK), vendar je ocenjeno, da je ta pretvorba slaba in niha od posameznika do posameznika.
- eikozapentaenojska kislina (EPK), ki jo imenujemo tudi ''morska omega 3'', saj jo najdemo v morski hrani (mastne ribe, školjke, mikro in makro alge) in je še posebej pomembna pri zniževanju vnetij ter preprečevanju bolezni srca in ožilja (2).
- dokozaheksaenojska kislina (DHK), ki jo prav tako imenujemo ''morska omega 3'', saj jo najdemo v istih virih kot EPK. DHK se izkazuje kot bistvena maščobna kislina za zdravje možganov in normalen razvoj zarodka in otrok (2).
Podrobneje o omega 3 smo zapisali v članku Omega 3 – vse kar morate vedeti.
Koliko omega 3 na dan naj bi zaužili?
EFSA (evropska agencija za varnost hrane) ne določa natančno koliko omega 3 maščobnih kislin na dan bi morali zaužiti. V svojih priporočilih se nanaša na posamezna državna priporočila, ki v povprečju priporočajo med 1 -3 g omega 3 maščobnih kislin na dan, med tem bi naj bilo EPK in DHK vsaj 250 mg do 1 g na dan (3).
Oblike omega 3 prehranskih dopolnil
Najpogostejši vir omega 3 prehranskih dopolnil je ribje olje, ki je bogato z EPK in DKH maščobnimi kislinami.
Krilovo olje, ki je prav tako bogat vir EPK in DHK maščobnih kislin in naravno vsebuje enega najmočnejših antioksidantov astaksantin, prihaja iz reda višjih rakov in so manj razvita od rib.
Olje iz morskih alg je veganska različica omega 3, od koder svoje zaloge omega 3 maščobnih kislin pridobijo kril in ribe. Morske alge so vir EPK in DKH maščobnih kislin.
Prehranska dopolnila, ki vsebujejo kombinacijo rastlinskih olj bogatih z omega 3 so vir ALA maščobnih kislin iz katerih lahko telo potencialno samo proizvede EPK in DHK. Ker pa ta pretvorba ni velika in je odvisna od prehrane in drugih dejavnikov, je bolje poseči po prehranskih dopolnilih, ki vsebujejo tako EPK kot DHK maščobne kisline.
Na kaj moramo biti pozorni pri nakupu omega 3 prehranskih dopolnil
Oksidacijska vrednost (TOTOX)
Čistosti ribjega olja je dodeljena TOTOX vrednost (total oxidation value), ki označuje stopnjo oksidacije in s tem potencialne škodljive učinke izdelka.
Maščobni kislini omega 3 EPK in DHK iz ribjega olja sta namreč zelo občutljivi na oksidacijo. To pomeni, da stik s kisikom hitro vpliva na njuno kvaliteto. Oksidirane maščobne kisline vsebujejo proste radikale in aldehide in so škodljive za naše zdravje. Torej ravno nasprotno, kar želimo doseči z uživanjem omega 3.
Kvalitetne omega 3 imajo nizko oksidacijsko (TOTOX) vrednost. Svetovna zdravstvena organizacija je za EPK in DHK omega 3 določila najvišjo vrednost TOTOX pri 26. Vse kar je nad to vrednostjo se obravnava kot škodljivo za zdravje. Čim nižja je TOTOX vrednost, tem bolje je.
Ribje olje iz Južne Amerike
Kljub temu pa je veliko ribjega olja na trgu nad to mejo, v nekaterih primerih celo precej nad njo. Na primer, ribje olje iz Južne Amerike ima ob prihodu v Evropo običajno vrednost TOTOX med 200 in 400. Razlogi za to so način proizvodnje, skladiščenje in predolg rok trajanja.
Vrednost TOTOX se zmanjša z uporabo kemikalij
Toda pazite! Vrednost TOTOX je morda najbolj razširjeno merilo kakovosti za omega 3 dodatke, vendar ni jamstvo. Nekatera podjetja za znižanje vrednosti TOTOX uporabljajo kemične snovi. Številna podjetja dodajajo sintetične antioksidante, da bi zmanjšala to vrednost, čeprav bi bili naravni antioksidanti veliko boljša izbira.
Sveže ribje olje ne smrdi in po njem se ne spahuje
Najboljša ribja olja so pridelana le nekaj ur po tem, ko so ribe ujete, kar vpliva na to, da imajo nizko oksidacijsko vrednost. K temu pripeva tudi uporaba naravnih antioksidantov prisotnih v izdelku, ki skrbijo za zaščito ribjega olja pred oksidacijo.
Takšna ribja olja nimajo vonja po ribah in tudi ne povzročajo neprijetnega spahovanja z vonjem po ribah. Ribe namreč začno smrdeti, ko oksidirajo, pred tem je njihov vonj nevtralen.
Tudi rastlinskim oljem dodeljujejo TOTOX vrednost, saj se ta nanaša na oksidacijo omega 3 maščobnih kislin in ne na njihov vir.
Ob nakupu prehranskega dopolnila omega 3 se zato vedno pozanimajte kakšno oksidacijsko (TOTOX) vrednost ima (če je sploh zapisana) ter kakšen antioksidant prehransko dopolnilo vsebuje. Tudi vitamini, kot je na primer vitamin E, ki služijo kot antioksidant, so lahko sintetično pridelani, če ne prihajajo neposredno iz hrane. Najboljši proizvajalci omega 3 prehranskih dopolnil na svojih spletnih straneh zagotavljajo vse informacije o njihovi oksidacijski (TOTOX) vrednosti in čistosti ribjega olja.
Biorazpoložjivost
Naslednja pomembna točka je biološka razpoložljivost omega 3 prehranskega dopolnila. Biološka razpoložljivost pomeni, kako dostopno je prehransko dopolnilo našemu telesu, v kakšnem času in koliko ga naše telo lahko absorbira in dejansko uporabi, brez da bi se preprosto splahnilo ali izločilo iz telesa.
Na biološko razpoložljivost omega 3 iz ribjega olja vpliva, v kakšni obliki so prisotne omega 3 v ribjem olju.
Ribe vsebujejo naravno kombinacijo več kot 50 različnih maščobnih kislin. Od omega 6, 7, 11, do drugih nasičenih maščobnih kislin. Omega 3 predstavljajo največ 35 % v celotni kombinaciji. Pa vendar so v takšni popolni naravni kombinaciji maščobnih kislin tudi trigliceridi prisotni v naravni obliki in zato našemu telesu najbolj dostopni.
Veliko proizvajalcev se poslužuje koncentratov ribjega olja, saj ti zagotavljajo do 90 % omega 3 maščobnih kislin. Žal pa to ni več naravna oblika omega 3, saj se v koncentratu spremeni naravna struktura maščob, kar nenazadnje vpliva na njihovo biorazpoložljivost.
Pri izbiri omega 3 prehranskih dopolnil zato preverite, ali proizvajalec zagotavlja naravno obliko trigliceridov, ki se 100% absorbirajo in jih telo lahko takoj in z lahkoto uporabi.
Visoke vrednosti EPK in DHK
Kvalitetno omega 3 prehransko dopolnilo mora zagotavljati visoke vrednosti EPK in DHK maščobnih kislin.
Med omega 3 maščobnimi kislinami je ALA razvrščena med esencialne maščobne kisline, saj lahko telo samo pretvori ALA v EPK in naprej v DHK. Ker pa raziskave kažejo, da je ta pretvorba pogosto nezadostna in odvisna od veliko faktorjev, strokovnjaki priporočajo neposreden vnos EPK in DHK maščobnih kislin.
EPK in DHK maščobni kislini sta prisotni v morski hrani (mastne ribe, školjke, mikro in makro alge), njihov najboljši vir pa so ribe.
Najboljša ribja olja vsebujejo med 500 in 1000 mg EPK in DHK v dnevnem odmerku, kar je tudi priporočena vrednost za ohranjanje zdravja. Tudi kvalitetna omega 3 olja iz alg zagotavljajo takšne vrednosti.
Divje ribe iz trajnostnega ulova
Zelo pomembno je tudi iz kakšnega vira prihaja ribje olje. Gojene ribe prihajajo iz intenzivnega kmetijstva, ki danes predstavlja veliko težavo.
Divje ribe se hranijo z algami in vodnimi rastlinami, od koder tudi pridobijo omega 3 maščobne kisline, medtem ko so gojene ribe hranjene s sojo in gensko spremenjeno koruzo. Odkrili so celo, da gojene ribe hranijo s piščančjimi iztrebki in odpadki rac in prašičev. Zagotovo nekaj kar si ne želite na svojem krožniku in v prehranskem dopolnilu.
Po drugi strani je pomembno, kako so ribe ulovljene. Trajnostni ulovi ščitijo morsko biodiverziteto, da ne prihaja do porušenega ekosistema. Nekontrolirani ulovi povzročajo iztrebljanje vrst, kar vpliva na celotno morsko prehransko verigo in za samo puščajo opustošenje.
Brez težkih kovin
Kakovost prehranskih dopolnil je veliko manj regulirana, zato je večinoma odvisno od podjetja, ki prehranska dopolnila proizvaja, kakšno kvaliteto ponuja. Ne obstaja zagotovilo, da bo nek zunanji organ preveril čistost, vsebnost in učinkovitost izdelka. Zato je danes žal na potrošniku, da preveri ali je prehransko dopolnilo varno.
Ker ribe vsebujejo težke kovine kot so živo srebro, druge nečistoče in PCB-je, se naravno pojavijo tudi v ribjem olju. Zaupanja vredni proizvajalci ribjega olja na svojih spletnih straneh zagotavljajo informacije o vsebnosti težkih kovin v njihovih izdelkih. Vsekakor pomembno preveriti.
Najboljši proizvajalci omega 3 prehranskih dopolnil
V Normi vam ponujamo visoko kakovostna prehranska dopolnila omega 3, ki zadostujejo zgornjim kriterijem.
Ribje olje Asta Omega 3 Premium
Olje Asta Omega 3 Premium je najvišje kvalitete. Ponaša se s TOTOX vrednostjo 5, kar je ena izmed najnižjih oksidacijskih vrednosti na trgu. Zahvaljujoč posebni tehnologiji proizvodnje in polnitve to vrednost zagotavljajo tudi v steklenički. Olje zato nima neprijetnega okusa po ribah in se tudi ne spahuje. Okus izdelka so zaokrožili z naravno esenco limone, kar še poveča prijetno izkušnjo.
V svojem olju združujejo olje iz jeter trske Norveškega porekla in koncentrat ribjega olja aljaške trske. Olje ima visoko biološko razpoložljivost, saj pri proizvodnji zagotavljajo naravno obliko trigliceridov, ki se 100% absorbirajo in jih lahko telo z lahkoto in takoj uporabi.
Dnevni odmerek zagotavlja 2.750 mg omega 3 maščobnih kislin, od tega 1.150 mg EPK in 1.000 mg DHK.
Izdelku je dodan naravni antioksidant astaksantin, ki se je izkazal za enega najmočnejših naravnih antioksidantov. Spada v skupino v maščobi topnih pigmentov, ki ga najdemo predvsem v morju, kjer daje značilno oranžno-rožnato barvo številnim morskim vrstam.
Olje je pridobljeno iz sveže ulovljenih rib iz certificirano trajnostnega ulova, preverjenih na vsebnost težkih kovin.
Dnevni odmerek je 1 jedilna žlica za odrasle in 1 čajna žlička za otroke.
Ribje olje in veganska omega 3 iz alg Norsan
Podjetje Norsan je norveško podjetje specializirano za proizvodnjo omega 3 prehranskih dopolnil. Je vodilna blagovna znamka omega 3 v Evropi in eden najbolj prodajanih izdelkov v nemških lekarnah.
V njihovem naboru omega 3 prehranskih dopolnil najdemo:
- ribje olje
- olje čiste polenovke
- olje iz alg, primerno za vegane
Norsan ribje olje
Norsan ribje olje izvira iz trajnostnega ribolova v divjini ulovljenih rib. Ribolov se izvaja v skladu s strogimi smernicami za trajnostni ulov in je certificirano z oznako ''Friends of the Sea''. Ribje olje tekom proizvodnje preide skozi tri stopnje čiščenja, med njimi tudi skozi mikro-destilacijo, ki natančno odstranijo vse nečistoče ter zagotavljajo, da je olje brez škodljivih snovi in PCB-jev.
Ribje olje Norsan nosi certifikat IFOS, za katerim stoji neodvisen program testiranja in certificiranja ribjega olja za postavljanje najvišjih standardov čistosti, učinkovitosti in svežine po vsem svetu.
Njihovo naravno ribje olje je pridobljeno neposredno iz celotne ribe in ne samo iz ribjih ostankov. Med pridobivanjem in čiščenjem olja zagotavljajo, da olje ohrani svojo naravno strukturo maščobnih kislin, kar omogoča visoko biološko razpoložljivost omega 3 maščobnih kislin. Norsan izrecno nikoli ne uporablja kakršnihkoli koncentratov ribjih olj.
Najdaljši čas med ulovom rib in predelavo je le 4 ure.
Proizvodni proces, ki uporablja okolje brez kisika, dodatno zagotavlja optimalno zaščito pred oksidacijo in TOTOX vrednost v nizkem rangu od 10 do 13, kar potrjuje svežino olja. Olje je brez okusa po ribah in ne povzroča neprijetnega spahovanja. Za še bolj svež okus je dodano naravno olje limone.
Izdelku je dodan tudi visok delež ekološko pridelanega oljčnega olja, ki ščiti omega 3 maščobne kisline pred oksidacijo. Oljčno olje je naraven in močan antioksidant, saj vsebuje polifenole, ki mu dajejo značilno pikantno noto.
Dnevni odmerek zagotavlja 2.000 mg omega 3 maščobnih kislin, od tega 1.120 mg EPK in 536 mg DHK.
Izdelki Norsan, ki vsebujejo ribje olje:
- Omega 3 olje TOTAL Norsan
- Omega 3 kapsule TOTAL Norsan
- Omega 3 olje za otroke Norsan
- Omega 3 želeji za otroke Norsan
Norsan olje polenovke
Olje polenovke se pridobiva iz divje ulovljenih rib z obale Norveške v skladu s strogimi in trajnostnimi pravili za ulov polenovke. Posledično se v Severnem morju nahaja rekordna količina te dragocene ribe, ki jo imenujejo tudi 'belo zlato' iz Norveške.
Olje polenovke vsebuje veliko omega 3 maščobnih kislin, med njimi zlasti DHK. Dnevni odmerek zagotavlja 2.000 mg omega 3, od tega kar 1.060 mg DHK in 700 mg EPK.
Olje gre čez nežen postopek ekstrakcije, filtracije in čiščenja, kar zagotavlja odsotnost škodljivih snovi, težkih kovin in PCB-jev.
Od ribolova do predelave preteče le nekaj ur, kar daje izdelku visoko svežino. Napreden proizvodni proces brez prisotnosti kisika zagotavlja TOTOX vrednost med 3 in 5, kar obljublja visoko svežino izdelka in nevtralen okus.
Olje je pridobljeno iz cele ribe in vsebuje okoli 50 različnih maščobnih kislin. Ta naravna oblika zagotavlja naravno obliko trigliceridov, ki se v telesu 100% absorbirajo.
Izdelki Norsan, ki vsebujejo olje polenovke:
- Omega 3 olje Arktis Norsan
- Omega 3 kapsule Arktis Norsan
- Omega 3 olje za otroke Norsan
- Omega 3 želeji za otroke Norsan
Veganska omega 3 iz alg Norsan
Olje iz alg je dobra alternativa ribjemu olju, ki ima določene prednosti pred ribjim oljem. Alge se gojijo v umetni morski vodi, ki ne vsebuje nečistoč iz okolja in zato ne vsebujejo težkih kovin. Zaradi takšne pridelave tudi ni omejitev, koliko se jih lahko pridela. Ker so mikro alge prehranska osnova za ribe in kril, uživanje olja iz alg ne ogroža njihovih zalog hrane. Za gojenje alg se uporablja mešanica ogljikovega dioksida in sončne svetlobe in so zato trajnostni vir omega 3 v obliki EPK in DHK. Nobeni živali ali ribi ni treba umreti – olje iz alg je 100% vegansko.
Veganska omega 3 Norsan se predeluje v ločenih obratih kot ribje olje in je bogata z morskimi DHK in EPK omega 3 maščobnimi kislinami.
Olje iz alg se pridobiva iz mikroalg Schizochytrium sp., ki so bogate tako z DHK kot EPK omega 3, kar postavlja to vegansko omega 3 med najboljše vire omega 3 za vegane. Večina doslej razvitih olj iz alg namreč ponuja samo DHK.
Postopek proizvodnje je še poseben nežen do maščobnih kislin, brez prisotnosti kisika, zato je olje optimalno zaščiteno pred oksidacijo. TOTOX vrednost olja iz alg Norsan je med 3 in 5, kar kaže na zelo visoko svežino. Olju iz alg je dodano ekološko oljčno olje in drugi izvlečki z visoko vsebnostjo tokoferolov, ki služijo kot antioksidanti in izdelek ščitijo pred oksidacijo.
Omega 3 iz alg Norsan je na voljo v tekoči obliki in kapsulah.
Krilovo olje Now – Now omega 3
Kril (znanstveno ime Euphausiacea) je red višjih rakov, ki jih najdemo v vseh svetovnih oceanih. Ime kril izhaja iz norveške besede 'krill', ki pomeni 'hrana za kite'. Prehranjujejo se z fitoplanktonom in so glavni vir hrane za številne morske živali.
Krilovo olje je znano po edinstvenem profilu maščobnih kislin, ki vključuje EPK in DHK ter fosfolipide. Fosfolipidno vezane oblike EPK in DHK iz krilovega olja so pokazale izjemno visoko biorazpoložljivost (4). V klinični študiji je bilo dokazano, da je NKO (neptunovo krilovo olje) omega 3 2,5-krat bolj biorazpoložljiva kot trigliceridna oblika ribjega olja (5).
Poleg tega je v krilovem olju naravno prisoten eden najmočnejših antioksidantov astaksantin, ki je močan odstranjevalec prostih radikalov in karotenoid, ki podpira imunski sistem.
Te čiste kapsule s krilovim oljem klinično dokazano podpirajo zdravje srca in ožilja, možganov in sklepov ter lajšajo menstrualne simptome (6).
Krilovo olje Now nosi certifikat Friend of the Sea, kar zagotavlja zaščito oceanskih ekosistemov.
Now krilovo olje je proizvedeno v skladu s strogimi standardi nadzora kakovosti. Testirano je, da ne vsebuje potencialno škodljivih onesnaževalcev, kot so PCB-ji, dioksini, živo srebro in druge težke kovine.
Prednosti Now omega 3 so:
- izdelano iz 100 % vrhunskega neptunovega krilovega olja (NKO®);
- visoka absorpcija omega 3, EPK, DHK in astaksantina;
- klinično dokazano podpira zdravo srce, možgane in sklepe;
- trajnostno pridobljeno iz antarktičnega krila;
- naravno prisoten astaksantin (eden najmočnejših antioksidantov);
- fosfolipidi za visoko absorpcijo;
- majhne kapsule, ki se zlahka pogoltnejo.
Še več kvalitetnih omega 3 prehranskih dopolnil v Normi
Našo ponudbo visokokavostnih omega 3 dopolnjujejo še:
- Veganska omega 3 Viridian, ki vsebuje olje alg vrste Schizochytrium sp. in olje chia semen, ki zagotavljajo vir ALA, DHK in EPK. Izdelek vsebuje 100% aktivne sestavine. Je brez pšenice, glutena, soje, laktoze, dodanega sladkorja (vsebuje le naravno prisotne sladkorje), soli, kvasa, konzervansov ali umetnih barvil. Brez obsevanja. Ni testirano na živalih.
- Liposomska omega 3 Lipolife, ki s svojo liposomsko obliko zagotavlja edinstveno biorazpoložljivost, kjer je omega 3 dostavljena neposredno v celico. Liposomska veganska omega 3 je najbolj absorpcijski evropski izdelek z liposomsko omego na trgu ta hip. Vsebuje olje morskih alg (Schizochytrium sp) in je dober vir EPK in DHK maščobnih kislin.
Se sprašujete ali bi omego 3 morali uživati tudi vaši otroci in katero omega 3 jim lahko ponudite? Potem bo za vas pravšnji naslednji članek: Omega 3 za otroke – ali naj otroci jemljejo omega 3 dodatke?
Viri:
- Patterson, Elaine, et al. "Health implications of high dietary omega-6 polyunsaturated fatty acids." Journal of nutrition and metabolism 2012 (2012).
- Swanson, Danielle, Robert Block, and Shaker A. Mousa. "Omega-3 fatty acids EPA and DHA: health benefits throughout life." Advances in nutrition 3.1 (2012): 1-7.
- EFSA Panel on Dietetic Products, Nutrition, and Allergies (NDA). "Scientific opinion on dietary reference values for fats, including saturated fatty acids, polyunsaturated fatty acids, monounsaturated fatty acids, trans fatty acids, and cholesterol." EFSA Journal 8.3 (2010): 1461.
- Köhler, Anton, et al. "Bioavailability of fatty acids from krill oil, krill meal and fish oil in healthy subjects–a randomized, single-dose, cross-over trial." Lipids in health and disease 14 (2015): 1-10.
- Ramprasath, Vanu R., et al. "Enhanced increase of omega-3 index in healthy individuals with response to 4-week n-3 fatty acid supplementation from krill oil versus fish oil." Lipids in health and disease 12.1 (2013): 1-11.
- 6 Xie, Dan, et al. "Antarctic krill (Euphausia superba) oil: A comprehensive review of chemical composition, extraction technologies, health benefits, and current applications." Comprehensive Reviews in food science and food safety 18.2 (2019): 514-534.



