Razstrupljanje telesa naj poteka varno in počasi

 

Ali pomlad in prebujajoča narava v vas vzbujata željo po temeljitem čiščenju telesa? Marsikdo se loti tudi pomladanskega čiščenja doma. Ko iz kleti,  shramb, omar in podstrešja na cesto zmečete vso nesnago, verjetno najprej preverite, ali bodo v tistem tednu prišli smetarji in nesnago odpeljali. V nasprotnem primeru se bo kdo od sosedov pritožil in smeti boste morali odnesti nazaj v hišo, kar bo povzročilo še večji nered. Enako je pri čiščenju telesa. Preden se lotimo razstrupljanja telesa, moramo preveriti, v kakšnem stanju so naši organi razstrupljanja, da ne bomo strupov samo spravili nazaj v krvni obtok, kjer jih ne bo nihče pobral in se bodo reabsorbirali ter dodatno obremenili organe razstrupljanja. Organe razstrupljanja moramo najprej OKREPITI in RAZBREMENITI. Kako? Na žalost ali na srečo ne obstaja nobena čarobna paličica, s katero bi v samo treh dneh očistili telo. Obstaja samo ena prava pot – zdrav življenjski slog. 

 

 

 

Naše telo ima vgrajen sistem za razstrupljanje

 

Naše telo ima že vgrajen neverjeten sistem za odstranjevanje odpadnih snovi in toksinov. Ta sistem vključuje:

 

  • Jetra: glavni organ za detox telesa, odgovoren za predelavo toksinov in njihovo pripravo na odstranitev.
  • Ledvice: filtrirajo odpadne snovi iz krvi in jih izločajo z urinom.
  • Prebavila: pomagajo pri prebavi in odstranjevanju odpadnih snovi z gibanjem črevesja.
  • Pljuča: izdihujejo toksine, kot je ogljikov dioksid, skozi dihanje.
  • Limfni sistem: odvaja tekočine in odpadne snovi iz tkiv po celem telesu.

 

Drži, da ima naše telo odličen sistem za odstranjevanje toksinov, vendar živimo v času, ko smo izpostavljeni nenormalni količini in vrsti strupov, kot jim nismo bili še nikoli v zgodovini človeštva. V naše telo iz hrane, kozmetike, zdravil, embalaže, tekstila, čistil, pohištva, vode in okolja nasploh prihaja na tisoče toksičnih kemikalij, ki jih nekoč niso poznali.

 

Črevesje, jetra, ledvice, pljuča in koža poskrbijo, da se toksične snovi, ki prispejo v naše telo, iz njega izločijo ter da na našem zdravju pustijo minimalne negativne posledice. Težava nastane, ko organi razstrupljanja zaradi različnih dejavnikov postanejo preobremenjeni. Takrat se običajni razstrupljevalni procesi upočasnijo in toksične snovi predolgo ostajajo v našem organizmu ter začnejo negativno vplivati na nešteto drugih procesov v telesu, kar se odraža na slabšem počutju oziroma v obliki različnih zdravstvenih težav. Detox telesa naj torej poteka v smeri krepitve organov izločanja.

 

 

Zdravo črevesje je temelj za razstrupljanje telesa

 

Razstrupljanja telesa se ne lotevamo, če naše črevesje in prebava ne delujeta optimalno. Merila, po katerih lahko preverite, ali vaša prebava deluje optimalno, so:

 

  • Blato moramo odvajati vsak dan – vsaj en krat na dan.
  • Blato mora imeti zdravo konsistenco in barvo. Po opravljeni potrebi je WC-školjka minimalno umazana in porabimo le malo toaletnega papirja. Driska, majhne kroglice, blato v kosih niso odraz zdravo delujoče prebave.
  • Ne sme nas neprestano napenjati.

 

Zdravo črevesje boste zagotovili z zdravo, uravnoteženo prehrano. Uživajte veliko ekološke zelenjave in sadja, ki vsebujejo vlaknine in delujejo kot metla v našem črevesju. Če vam sveža zelenjava in sadje povzročata težave (vas napenja in jih ne prebavljate dobro), ji poparite. Uživajte ekološka semena, predvsem lanena semena, namočena čez noč. Uživajte ekološke stročnice (če jih dobro prenašajte) in polnovredna ekološka žita. Hrana, polna vitaminov, mineralov, antioksidantov, kakovostnih maščob, beljakovin in določenih ogljikovih hidratov, zagotavlja dobro prebavo.

 

 

Vse, kar ste v življenju prebrali ali slišali o zdravi prehrani, pride pri razstrupljanju telesa v poštev. V Bio prodajalni Norma smo zavezani k temu, da že 16 let ozaveščamo o zdravi prehrani. Na našem blogu je že več kot 290 zapisov, preizkusili in napisali smo že 380 zdravih receptov. Na naših policah je več kot 4.000 ekoloških in demeter izdelkov ter sveža ekološka zelenjava in sadje. Veste torej, kam po nasvet o zdravi prehrani, če ga potrebujete in kje lahko kupite zdravo, neoporečno ter polnovredno hrano.

 

Svetujemo vam, da dodatno podprite črevesje s kakovostnimi probiotiki, kakršne vam ponujamo v Normi. Na tem mestu bi izpostavili večstopenjsko fermentirani izdelek RegulatPro Bio, ki sicer ni klasičen probiotik, kajti ima veliko širši spekter delovanja kot samo probiotik. Z Regulatom boste vplivali na encimsko ravnovesje v telesu, se nežno, a učinkovito razstrupili, poskrbeli za ustrezen pH telesa ter si zagotovili odlično prebavo ter pometli z alergijami, intolerancami, kronično utrujenostjo, migrenami in še bi lahko naštevali.

 

Več o Regulatu oziroma kaskadno fermentiranih izdelkih smo pisali v članku: Zakaj mi kljub zdravi prehrani primanjkuje energije.

 

Omeniti je še vredno večstopenjsko fermentiran napitek Multi EM Ferment.  Multi EM Ferment predstavlja vir desnosučne (L+) mlečne kisline. Zbranih je kar 31 različnih rastlinskih virov, ki predstavljajo biodostopna hranila za naše celice. V napitku je 31 raznovrstnih Efektivnih mikroorganizmov (EM).

 

So vam ljubši probiotiki v obliki kapsul? Tudi ti odlično opravijo svojo nalogo, saj v Normi ponujamo le takšne s klinično preverjenimi sevi. Kateri probiotik izbrati za svoje potrebe, si preberite v našem članku: Vrste probiotikov in katerega izbrati.

 

Več o pomenu probiotikov za zdravo prebavo smo pisali v članku: Kaj so probiotiki?

 

V kolikor ste pozimi skrbeli za svoje črevesje, se lahko lotite pomladanskega čiščenja telesa, sicer se sedaj raje nekaj mesecev posvetite urejanju prebave.

 

 

Ustrezna hidracija telesa

 

Izrednega pomena je tudi ustrezna hidracija telesa. Raztrupljanja telesa (niti nežnega) se ne lotevamo, če dnevno ne spijemo dovolj vode. Vodo si lahko predstavljamo kot prevozno sredstvo za škodljive odpadne snovi, ki jih je treba odstraniti iz telesa. Ker voda je ključna za sproščanje strupenih snovi, medtem ko dihamo, se potimo ali uriniramo, je ustrezna oskrba telesa z vodo eden najboljših načinov za naravno čiščenje telesa.

 

Tudi naša prebava ne bo delovala optimalno, če bomo pili premalo vode! Voda je osnovna hrana za naše celice in obenem velika zdraviteljica. Z ustreznim in zadostnim pitjem te življenjske tekočine lahko odstranimo marsikakšen bolezenski simptom ter celo preprečimo ali ozdravimo bolezni. Preden se torej odpravimo k zdravniku zaradi slabega počutja, pomanjkanja energije ali močne utrujenosti, si raje najprej nazdravimo s kozarcem mlačne vode. Morda naše telo potrebuje le gorivo zase v obliki vode. Za motivacijo, da boste spili več vode, si preberite naš članek: Sporočilo vode.

 

Pijmo zdravo vodo

 

Voda iz pipe vsebuje številne toksine. Analize kažejo, da domala vsa pitna voda iz pipe poleg drobnih delcev vsebuje še klor, ostanke zdravil, hormone, pesticide, težke kovine in celo rakotvorne snovi.

 

Veliko boljša izbira je ustekleničena voda. Najboljša je arteška voda, ki se nahaja globlje v plasti zemlje, in sicer pod podtalnico (freatsko vodo).  Arteška voda je zaradi globine in naravne filtracije manj izpostavljena onesnaženju. Takšna ustekleničena voda je na voljo v Normi.

 

Dodatno boste ustekleničeno vodo izboljšali, če jo boste prelili v informirano karafo ali kozarec, ki bosta spremenila strukturo vode. Kristali vode postanejo lepi, šesterokotni, kar je znak vitalne vode. V Normi v Mariboru in v Celju vam ponujamo informirane karafe in kozarce Oblike narave® ter steklenice in Poznik®.

 

 

Vsi že dobro vemo, kako zdrava navada je, da zjutraj, takoj ko vstanemo, spijemo kozarec vode z limono. Še več koristi od tega napitka boste imeli, če boste uporabili toplo vodo in dodali ščepec soli. Kozarec vode z limono zjutraj na tešče pomaga spodbuditi prebavo, prečistiti organizem, blaži napade lakote, spodbuja zdravo telesno težo in ustvarja alkalno okolje, ki pomaga uravnotežiti pH telesa. Seveda mora biti limona ekološko pridelana, sicer boste zjutraj spili pesticidni koktajl, kar vam ne bo prav nič koristilo pri razstrupljanju. Sveže ekološke limone so vedno na voljo v Normi!

 

Če pri prebavi in hidraciji lahko naredite kljukico, potem se lahko lotite naslednjih »faz razstrupljanja«.

 

 

Podprimo jetra, ne obremenjujmo jih

 

Jetra so največji organ za presnavljanje in čiščenje odpadnih snovi iz našega organizma. Vendar mnogo ljudi ne ve ali pa pozabi, da niso edini organ razstrupljanja. Če želimo resnično znebiti toksinov, moramo poskrbeti za dobro delujoče vse organe, ki sodelujejo pri razstrupljanju telesa. Torej poskrbite za zdrav limfni sistem, zdravo črevesje, dobro delujoče ledvice, zdravje pljuč, kože in seveda jeter.

 

Kako okrepiti jetra?

 

Pomagate si lahko z uživanjem hrane in zelišč, ki jetra na različne načine krepijo in jetrnim encimom pomagajo pri razstrupljanju. Večkrat naj bodo torej na vašem jedilniku živila, ki pripomorejo k razstrupljanju. To so na primer: bio brokoli, bio limone, bio črno grozdje, bio česen, bio soja, bio rožmarin, bio kurkuma. Nadalje uživajte hrano kislega okusa, ki spodbuja delovanje jeter. Primer takšnega napitka je že prej omenjeni limonin sok v topli vodi. Dobrodošla je hrana, ki ščiti jetra, kot je na primer: vodna kreša, bio korenček, bio paprika, bio rdeča pesa itd.

 

Grenkoba v hrani je običajno znak, da so prisotni koristni encimi, ki hranijo jetra in tudi druge prebavne organe (radič, rukola, regrat itd.). V Normi imamo čudovit pripravek s katerim boste zaužili več grenčin. To je BIO prah 7-zelišč Greenic.

 

Z uživanjem artičok boste pomagali razstrupljati svoja jetra, spodbudili boste izločanje žolča ter s tem preprečili nastanek žolčnih kamnov.

 

Pegasti badelj je ena najboljših rastlin za zaščito in razstrupljanje jeter. Ta rastlina je v uporabi že več kot 2000 let, večinoma se uporabljala za čiščenje in obnovitev jeter. Učinkovina iz pegastega badlja se imenuje silimarin. Silimarin povečuje raven glutationa v jetrih za 35%. Glutation je najpomembnejši antioksidant za zaščito jeter, njegova raven pa se znižuje, če smo vsak dan izpostavljeni raznim toksinom.

 

Regrat pomaga pri krepitvi jetrnih funkcij in pri razstrupljanju telesa. Še več koristi vam bo prinesel regrat, ki ste ga nabrali v naravi (seveda, kjer ne škropijo gnojnice in vstran od cest) in ste se zraven nadihali še svežega zraka ter razgibali telo.

 

 

Gibanje, gibanje, gibanje

 

Izjemno pomembno za razstrupljanje telesa je gibanje. Pri tem nimamo v mislih samo visoko intenzivne vadbe, pač pa razgibalne vaje, kot so joga in pilates ter gibanje na svežem zraku. S sprehodi boste spodbudili tudi delovanje limfnega sistema. Ta rumena telesna tekočina, ki jo imenujemo limfa, je sestavljena iz vode, odpadnih snovi, mrtvih celic, limfocitov oz. belih krvničk, maščobnih kapljic, prahu in mikrobov, pretaka pa se po sistemu, ki je precej daljši od srčno-žilnega in za razliko od tega tudi nima nobene črpalke, kar pomeni, da se limfa po limfnih žilah premika zelo počasi. Če je sistem preobremenjen (torej poln toksinov, odpadnih snovi, virusov in mikrobov) in se tekočina ne more nemoteno prenašati, prihaja do raznih zdravstvenih težav.

 

 

Spanje je zdravilo, ki je premalo cenjeno

 

Najpomembnejši biološki procesi telesa se dogajajo prav takrat, ko spimo – od izločanja toksinov in patogenov iz telesa, sproščanja hormonov, regeneracije celic do protivnetnega delovanja.

 

Med spanjem se naše telo dejansko razstruplja! To je eden od mnogih pomembnih procesov, ki potekajo ponoči, medtem ko mi počivamo.

 

Tukaj je nekaj ključnih procesov razstrupljanja, ki potekajo ponoči:

 

1. Limfni sistem: Med spanjem se limfni sistem bolj aktivno premika in filtrira limfo, s čimer odstrani toksine in celice, ki so jih uničile imunske celice.

 

2. Jetra: Med spanjem jetra filtrirajo kri in odstranjujejo toksine, kot so alkohol, zdravila in onesnaževala. Prav tako jetra proizvajajo žolč, ki pomaga pri prebavi maščob in absorpciji vitaminov.

 

3. Ledvice: Med spanjem so ledvice bolj aktivne pri filtriranju krvi in odstranjevanju toksinov, kot so sečnina in kreatinin.

 

4. Prebavni sistem: Med spanjem se prebavni sistem upočasni, kar telesu omogoča, da se osredotoči na razstrupljanje.

 

5. Možgani: Možgani se med spanjem prav tako razstrupljajo. To se dogaja skozi proces, imenovan glimfatični sistem, ki omogoča cerebrospinalni tekočini, da preplavi možgane in odstrani odpadne snovi.

 

Za optimalno čiščenje telesa je pomembno, da se dovolj naspite. Večina odraslih potrebuje 7-8 ur spanja na noč.

 

 

Kaj je dobro odstraniti oziroma zmanjšati?

 

Razstrupljanje telesa seveda ne bo uspešno, če ne bomo hkrati zmanjšali vnosa toksinov in snovi, ki nam škodijo. O vodi smo že povedali – pijte raje ustekleničeno vodo. Zmanjšajte ali popolnoma prenehajte s pitjem alkohola in kofeina ter uživanjem sladkorja ter bele moke. Kavo s kofeinom lahko nadomestite z žitno kavo. Sladkemu se je mnogim težko popolnoma odpovedati in tudi ni prav, da se povsem odpovemo vsem sladkim živilom. Posladkamo se lahko z datlji, suhimi figami, marelicami

 

Preverite, kakšno kozmetiko uporabljate. Ste vedeli, da povprečna ženska z jutranjim ličenjem na svojo kožo nanese koktajl preko 400 različnih kemikalij? Te kemikalije se lahko skozi kožo absorbirajo v telo in sčasoma vplivajo na zdravje. Če še niste, presedlajte na naravno kozmetiko, pralne praške, detergente in čistila za dom. V Bio prodajalni Normi najdete vse to.

 

 

Katera živila nam pomagajo dodatno razstrupiti telo?

 

Ta naslov smo dali na konec z namenom, čeprav bi bilo za nas bolje, da bi vam že takoj v začetku ponudili paket za razstrupljanje ali napitek za čiščenje telesa. Vendar enostavno ne verjamemo v tak način razstrupljanja in želimo vam krepkega zdravja še na mnoga leta. Spanje, gibanje in voda so praktično zastonj. Počnite vse to in se zraven še zdravo prehranjujte in vaše telo se bo razstrupljalo samo. 

 

Če pa ga želite dodatno podpreti, vam svetujemo že prej omenjeno artičoko, pegasti badelj, regrat…

 

Vsi ti so že združeni v 30-dnevnem programu razstrupljanja Soria Natural.

 

Najmočnejše in hkrati najnežnejše razstrupljevalke so zagotovo rjave morske alge. Tako kot čistijo oceane, učinkujejo tudi na naše telo. Vse vrste morskih alg (ne samo zelene!), so bogate s klorofilom. Klorofil je močno »čistilo« za telesne tekočine, kot sta kri in limfa. Rjave morske alge Seagreens® delujejo tudi kot odličen prebiotik in tako podpirajo delovanje črevesja.

 

 

V Normi lahko kupite tudi ekološko spirulino in klorelo. Odlično boste telesu pomagali odplakniti toksine s sokom aloe vere. Več o tem smo pisali v našem članku: Sok aloe vere: Eliksir za zdravje in dobro počutje.

 

Spomladi je zelo priljubljeno tudi pitje soka mlade pirine trave, ki je na voljo v Normi v zamrzovalni omari. To je prava zakladnica klorofila, ki vam lahko pomaga odstraniti strupe iz telesa in okrepiti organe izločanja.

 

Vsako leto je v času sezone v Normi na voljo tudi ekološka brezova voda. April in maj sta meseca, v katerih nam svojo brezmejno pomoč ponuja breza. Z brezovo vodo je mogoče sistematično pomesti z umazanijo, ki se nalaga v tkivih in sklepih, okrepiti ledvice, očistiti jetra in ožilje ter dopolniti zaloge dragocenih alkalnih rudnin (mangan, kalij, cink, fosfor …).

 

Izdelki za razstrupljanje telesa torej pridejo v poštev, ko hkrati skrbimo za zdrav življenski slog. 

 

Še več naravnih pomagal imamo v Normi, ki vam lahko pomagajo razstrupiti telo. Obstaja tudi še več postopkov in metod, ki niso opisane tukaj. Pridite v Normo ali nas pokličite po telefonu in skupaj lahko izberemo pravi način razstrupljanja za vas. Če ste prešibki za razstrupljanje, začnite z majhnimi koraki: sprehod, pitje limonine vode, uživanje zdrave ekološke hrane… Razstrupljanje pa ni primerno za kronično zaprte posameznike, nosečnice, doječe matere, osebe z oslabljenim imunskim sistemom in kroničnim obolenji. Za starejše svetujemo protokol dr. Iztoka Ostana, kjer organe najprej okrepite z beljakovinami, vendar takšnimi, ki ne obremenjujejo jeter in ledvic. Postopek je opisan v članku: Varno razstrupljanje za vas - več energije in dobrega počutja

 

Želimo vam veliko zdravja in dobrega počutja!

 

 

Besedilo pripravila:

Sintija Dibeh, certificirana prehranska svetovalkaDatum: 14.3.2024Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se